Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama u Bruxellesu

Procurili detalji napetog sastanka: "Jedan čovjek spasio je stvar kad je Orbanu prodao stari trik"

Viktor Orban
Viktor Orban Afp
Aktualno Galerija Viktor Orban Viktor Orban Foto: Afp Olaf Scholz Olaf Scholz Foto: Afp VIktor Orban i Olaf Scholz VIktor Orban i Olaf Scholz Foto: Afp Viktor Orban Viktor Orban Foto: Miguel Medina / AFP +0 Olaf Scholz Galerija 1/5 >>
Olaf Scholz povukao je ključan potez kad je Viktoru Orbanu tijekom sastanka kazao da ode na kavu kako bi čelnici EU mogli donijeti jednoglasnu odluku vezanu za Ukrajinu.

Čelnici država članica EU jučer su na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu odlučili otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, odobrili su kandidatski status Gruziji, a s Bosnom i Hercegovinom pregovori će biti otvoreni kada se u potrebnoj mjeri uskladi s kriterijima za članstvo. A najviše pozornosti izazvao je potez mađarskog premijera Viktora Orbana koji je izišao iz prostorije kada se glasalo o početku pregovora o pristupanju Ukrajine Europskoj uniji.

Detalji spomenutog sastanka danas izlaze u javnost... Otprilike tri sata nakon napete rasprave među čelnicima EU-a, njemački kancelar Olaf Scholz predložio je Orbanu: mogli biste možda popiti kavu izvan sobe.

Pročitajte i ovo Mađarski premijer Viktor Orban Samit Europskog vijeća VIDEO Viktor Orban objasnio zašto je izišao iz prostorije kada se glasalo o Ukrajini: "Mađarska pozicija je jasna"

Ako Orbán doista nije bio spreman pristati na otvaranje pregovora o proširenju s Kijevom, trebao bi razmisliti o napuštanju prostorije nakratko, rekao je Scholz ispred svojih kolega iz EU-a okupljenih oko kružnog pregovaračkog stola, piše Politico.

Ideja bi, rekao je Scholz, omogućila da 26 čelnika EU-a koji su ostali u prostoriji odobre put Ukrajine ka pridruživanju za što je potrebna jednoglasna odluka — a pravila EU-a kažu da je također forma ispunjena ako je jedan čelnik odsutan — dok bi Orban na taj način i dalje mogao kazati da nije glasao za pridruživanje.

Viktor Orban Olaf Scholz (Foto: Afp)

Nakon što su njih dvojica nasamo razgovarali, Orban je napustio prostoriju, otvarajući put povijesnoj odluci EU-a da otvori pristupne pregovore s Ukrajinom nakon dana neizvjesnosti s obzirom na žestoko protivljenje mađarskog čelnika.

Izvanredna strategija njemačkog čelnika

Scholzova izvanredna strategija, koju su za Politico opisala tri dužnosnika, oduševila je mnoge u Bruxellesu pa i šire. Kancelarov nastup na europskoj pozornici otkako je imenovan 2021. do sada je bio razočaravajuć, a kritičari su kod njega primijetili nedostatak taktičkih pregovaračkih i komunikacijskih vještina u usporedbi s bivšom kancelarkom Angelom Merkel.

Pročitajte i ovo Mađarski predsjednik Viktor Orban Napeto u Bruxellesu Još nije gotovo? Orban zaprijetio: "Možemo povući kočnicu!"

Ideja da jedan čelnik EU-a napusti prostoriju kako bi donijeli jednoglasanu odluku vrlo je neobična. Zapravo, dužnosnici i diplomati EU-a na summitu u četvrtak nisu mogli reći je li Scholzov potez ikada prije korišten.

“Poslužio se starim trikom iz svog vremena s mladim socijalistima”, rekao je jedan dužnosnik na summitu EU-a, misleći na organizaciju mladih Scholzove Socijaldemokratske stranke (SPD) u kojoj je kancelar bio zamjenik predsjednika tijekom 1980-ih.

Viktor Orban Olaf Scholz (Foto: Afp)

Jedan je dužnosnik ispričao da se Orbanovo stajalište počelo kolebati tijekom zajedničke rasprave u vrijeme doručka u četvrtak sa Scholzom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, predsjednikom Vijeća EU Charlesom Michelom i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen. Tijekom obroka Orban se trudio pružiti uvjerljive argumente za svoju tvrdnju da Ukrajina pati od nedostataka vladavine prava zbog kojih nije spremna za pristupanje, rekao je dužnosnik.

Potkopavanje Orbanove tvrdnje da je Komisija pogriješila u procjeni reformskog napretka Ukrajine bila je činjenica da je povjerenik odgovoran za proširenje, Olivér Várhelyi, bio blizak politički saveznik iz Mađarske kojeg je Orban osobno izabrao.

Čelnici kritizirali Orbana

Nekoliko sati kasnije, na summitu, čelnici EU-a nastavili su kritizirati mađarskog premijera zbog njegovog stalnog odbijanja da se otvore pregovore s Ukrajinom.

“Nakon nekoliko sati u kojima je ostalih 26 čelnika opovrglo sve Orbanove argumente, Scholz je došao u pravo vrijeme sa svojim prijedlogom”, rekao je jedan diplomat EU-a.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski i Viktor Orban Na inauguraciji u Argentini VIDEO Pojavila se snimka žestokog razgovora Zelenskog i Orbana: Ukrajinski predsjednik otkrio o čemu su razgovarali

Nakon što su čelnici EU-a objavili odluku o otvaranju pristupnih pregovora, Orban je u objavi na Facebooku rekao: “Mađarska ne želi biti dio ove loše odluke!”

U to je vrijeme ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski proslavio odluku objavom na platformi X, poručivši: "Zahvaljujem kancelaru Scholzu na njegovim osobnim naporima i Njemačkoj na njezinom vodstvu."

Politico navodi i da su mnogi proukrajinski opredjeljeni komentatori, koji su ranije Scholza kritizirali zbog oklijevanja sa slanjem oružja u Ukrajinu, ovog puta na platformi X sipali hvalospjeve na njegov račun.

“Oprosti što smo te ismijavali, Olaf. Ti si pravi prijatelj”, napisao je bloger Saint Javelin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene