Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Problemi s nuklearkom

Svaki dan iz Fukushime iscuri 300 tona radioaktivne vode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanje oko japanske nuklearke Fukushime sve više zabrinjava. Uprava je napokon priznala da već dvije godine iz podruma nuklearke u okoliš istječe radioaktivna voda.

Prema nekim procjenama i do 300 tona radioaktivne vode iz Fukushime dnevno istječe u okoliš. U rješavanje gorućeg problema uključuje se japanska vlada.

Pročitajte i ovo Zeleno more u Rovinju Službeno objašnjenje Neobičan prizor uznemirio građane: More je totalno pozelenjelo, doznajemo o čemu je riječ Potres u Japanu Cijeli grad podrhtavao VIDEO Kamera u Fukushimi zabilježila trenutak snažnog potresa

Zaštitna odijela i maske za lice dovoljno govore o tome kakva je situacija u japanskoj nuklearki. Ako je na površini potrebna tolika zaštita, kakva je tek situacija unutar same nuklearke?

>> Fukushima: Izmjereno radioaktivno istjecanje u ocean

Iz podzemnih prostorija oštećene nuklearke svaki dan u okoliš curi radioaktivna voda. 'Nemam dovoljno informacija o točnoj količini vode koja curi, pa ne mogu ni potvrditi nagađanja o 300 tona tekućine na dan', rekao je Noriyuki Imaizumi, iz elektroenergetske kompanije TEPCO-a.

Iako tvrtka koja upravlja nuklearkom vladine podatke ne želi potvrditi, priznaje kako radioaktivna voda curi već dvije godine. 'Kontaminirana voda je problem koji izaziva veliko zanimanje japanske javnosti te je nužno hitno rješavanje. To nije problem koji možemo potpuno prepustiti TEPCO-u, treba ga rješavati na nacionalnoj razini', rekao je Shinzo Abe, japanski premijer.

TEPCO je problem pokušao riješiti barijerom, no sada je jasno da voda probija i zaobilazi. Vlada predlaže zamrzavanje tla oko podzemnih objekata u kojima se radioaktivna voda skuplja. 'Izgradnja takve velike barijere zamrzavanjem tla, presedan je u cijelom svijetu. Vlada smatra da je za dovršetak projekta nužna potpora cijele zemlje', rekao je Yoshihide Suga, tajnik japanske vlade.

Projekt vrijedan 400 milijuna dolara trebao bi biti završen za četiri godine. Slaba je to utjeha za lokalne ribare, koji su se tek nedavno vratili ribarenju na ovom području. 'Baš kad su ljudi ponovno počeli jesti ribu, naš ugled se ponovno narušava. Tipično za TEPCO', kaže jedan japanski ribar. Prema nekim procjenama, otklanjanje štete uzrokovane nuklearkom moglo bi potrajati više od 40 godina, a Japan stajati 11 milijardi dolara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene