Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba se proširiti

'Plan B' uspio, probijena rupa do čileanskih rudara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Probušena je rupa do 33 čileanska zatočena rudara. No, da bi se mogli provući kroz nju treba biti proširena za što je potrebno dodatnih nekoliko tjedana.

U sklopu 'Plana B' probušena je rupa do rudarske radionice, koja se nalazi 623 metra pod zemljom. Bušenje su pomagali i sami rudari i to svojim savjetima. Nadaju se da će krajem listopada ili najkasnije početkom studenog biti spašeni, piše CNN.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'U subotu gotovo bušenje' Još 90 metara do rudara, održan pokus izvlačenja Slika nije dostupna Plan C Spašavanje rudara: Počelo bušenje trećeg tunela

Vlasti su počele raditi i na planu za izvlačenje rudara kroz rupu. Razmišljaju o kavezu s kisikom u kojem će dizati jednog po jednog. Dizanje bi trebalo trajati 15 minuta. No, dok se rudari vesele spašavanju, senatorica te regije tvrdi da do cijele situacije uopće nije ni trebalo doći. 'Ovo se moglo spriječiti samo da imamo poslovne ljude s trunkom socijalne odgovornosti. Ne možete izvoditi rudarske operacije ako je cijena nečiji život', rekao je senatorica Isabel Allende.

>> Čileanski rudari počeli vježbati uz televizor

Čelnici rudnika još uvijek nisu reagirali na njezine optužbe, no još petog kolovoza, kratko nakon urušavanja rudnika, upravitelj rudarske tvrtke, Pedro Simunovic, rekao je da nije postojao način predviđanja ovog što se dogodilo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene