Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tražili Snowdena u zrakoplovu

Prizemljeni Morales: Bolivija optužila Austriju za agresiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bolivija je u srijedu Austriju optužila za čin agresije počinjen pretraživanjem predsjedničkog zrakoplova Eva Moralesa u Beču i okrivila Sjedinjene Države za plasiranje optužbe da se bivši suradnik američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edward Snowden nalazi u toj letjelici.

Moralesov zrakoplov nekoliko je sati bio zadržan u bečkoj zračnoj luci pošto su mu na povratku iz Moskve vlade Portugale i Francuske iznenada zabranile prolazak kroz njihov zračni prostor, navodno zbog optužbe da se Snowden nalazi među putnicima.

Pročitajte i ovo Preplašena djevojčica U garažama i stanovima Strava u Austriji: 17 maloljetnika mjesecima seksualno zlostavljalo djevojčicu (12) Evo Morales (Foto: AFP) žele okončati nestabilnost Bolivija donijela novi zakon o izborima koji brani Moralesu da se ponovno kandidira

>> Evo Morales odletio iz Austrije, Snowdenu ni traga

Austrijanci nisu pronašli Snowdena u zrakoplovu. On se vjerojatno još uvijek nalazi u 'zrakopraznom' prostoru, u tranzitnoj zoni u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevu, odakle od 23. lipnja pokušava pronaći zemlju koja bi mu pružila utočište nakon što su ga američke vlasti optužile za špijunažu.

Glasnogovornica Europske komisije izjavila je u međuvremenu u Bruxellesu da svaka zemlja EU-a ima pravo zatvoriti svoj zračni prostor te da je to njihova suverena odluka, ali da još nije posve jasno zašto su to u ovom konkretnom slučaju učinile Francuska i Portugal.

'Neutemeljene optužbe'

Skretanje Moralesova zrakoplova u Beč posljednji je u nizu zapleta u slučaju 30-godišnjeg Snowdena i njegova nastojanja da izbjegne američkim 'kandžama' pošto je javnosti otkrio pojedinosti o američkom programu nadzora globalnih komunikacija.

Bolivijski ministar vanjskih poslova David Choquehuanca izjavio je u La Pazu da su razlog za nenadanu promjenu smjera Moralesova zrakoplova "neutemeljene optužbe" da je Snowden među putnicima. "Ne znamo tko je izmislio tu laž, ali želimo izraziti nezadovoljstvo time što je time predsjednikov život doveden u opasnost", kazao je.

Za razliku od svog ministra, bolivijski veleposlanik pri UN-u Sacha Llorentty Soliz siguran je da iza svega stoje Sjedinjene Države. Ujedno je Austriju optužio za čin agresije i kršenje međunarodnog prava odlukom da pretraži Moralesov zrakoplov. Samo zadržavanje zrakoplova u zračnoj luci nazvao je "otmicom" predsjednika. "Ovdje govorimo o predsjedniku koji službeno putuje, koji se vraća sa službenog sastanka i koji je otet", rekao je Soliz.

'Morales dobrovoljno pristao na pregled aviona'

Austrijski vicekancelar i ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger potvrdio je da u predsjedničkom zrakoplovu nije bilo putnika koji nisu bolivijski državljani, ali je izjavio da je Morales dobrovoljno pristao na pregled aviona. Nakon toga je Moralesov zrakoplov poletio iz Beča prema Boliviji, vjerojatno preko španjolskog zračnog prostora.

Bolivija je jedna od dvadesetak zemalja kojima se Snowden obratio tražeći azil. Njegove su se opcije jako suzile kada je iz Hong Konga doputovao u Moskvu, saznavši da su mu američke vlasti u međuvremenu poništile putne isprave, a predsjednik Barack Obama izjavio da će ona zemlja koja mu odobri azil jako narušiti odnose sa SAD-om i da bi takav potez mogao biti "preskup".

Putin neće izručiti Snowdena

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće izručiti Snowdena jer si ne želi dopustiti dojam da popušta Amerikancima, a Rusija ionako nema sporazum o izručenju sa SAD-om. S druge strane, ne želi niti narušiti odnose s Obamom, a zasigurno kao bivši špijun ne gleda blagonaklono na Snowdenove poteze.

Pet zemalja je dosad objavilo da Snowdenu ne želi dati azil, još sedam da zahtjev ne može razmotriti jer je uvjet da mora biti podnesen na njihovu teritoriju, a preostalih osam kojima se obratio tvrde da ili još nisu dobile zahtjev ili da nisu donijele odluku. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene