Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spor s Grčkom oko imena

Makedonija pristala promijeniti ime?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog pritiska s Zapada, Makedonija razmišlja da svom imenu doda Vardarska. Mogli su birati između naziva Republika Vardarska Makedonija i Republika Makedonija (Vardar).

Zbog svog imena, Makedonija je već dugo u sporu s Grčkom. Zbog spornog imena nisu mogli započeti ni pregovore s EU niti se pridružiti u NATO savez. No, sada su odlučili to promijeniti . Novi naziv bi trebao glasiti Republika Vardarska Makedonija, piše Euractiv oslanjajući se na grčke medije.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Slika nije dostupna Nemiri oko masakra 'Makedonija je zemlja koja nema sreće, svi susjedi joj nešto osporavaju'

Vardar je ime najduže rijeke u Makedoniji, koja prolazi preko dvije trećine zemlje. Ime Vardarska Makedonija vezalo se i prije uz bivšu ex-Ju državu, dok je Pirejska Makedonija bio naziv za teritorij u Bugarskoj, a Egejska je ona u Grčkoj. Još uvijek nije poznato da li će se s novim nazivom u međunarodnim odnosima složiti i službeno Skopje.

Za eventualnu promjenu imena potrebna je i promjena Ustava, koja će se odlučivati na referendumu. Za unutarnje svrhe i dalje će ostati ime Makedonija, a taj isti naziv koristit će i dalje i one zemlje koje su Makedoniju već ranije priznale.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene