Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemiri oko masakra

'Makedonija je zemlja koja nema sreće, svi susjedi joj nešto osporavaju'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanje u Makedoniji i dalje je napeto. Strahuje se od izbijanja međunacionalnih sukoba.

Policija nastavlja potragu za ubojicama petorice muškaraca kod Skoplja. Otvorena je posebna telefonska linija na koju građani mogu prijaviti sve informacije vezane za slučaj. Makedonski predsjednik i premijer obećali su počinitelje privesti pravdi. Građane pozivaju na mir i suzdržanost.

Pročitajte i ovo Tomislav Nikolić imao prometnu nesreću Tomislav Nikolić Bivši predsjednik Srbije imao je prometnu nesreću Potraga za tijelom Danke Ilić u selu Zlot umrla u mjestu Zlot Majka osumnjičenog za ubojstvo dvogodišnje Danke iznenadno preminula

>> Makedonija: Pronađen automobil koji je bio na mjestu masakra

Na ulicama Skoplja povećan je broj policajaca. Pokušava se spriječiti izbijanje makedonsko - albanskih sukoba. Poziva se na prestanak nagađanja o etničkoj pripadnosti ubojica petorice muškaraca čija su tijela prije tri dana pronađena nedaleko od glavnog makedonskog grada.

"Unazad nekoliko godina svaki incident, i najmanji incident koji možda nikad nije imao nikakve veze s etničkim faktorom u Makedoniji, ako se dogodio između Makedonca, Makedonke, Albanca, Albanke, uvijek je interpretiran u nekakvim granicama, okvirima etničkih napetosti", kaže prof. dr. Vlatko Cvrtila s Fakulteta političkih znanosti.

Zemlja je 2001. bila na rubu građanskog rata. Etnički sukobi zaustavljeni su Ohridskim sporazumom. "On je napravio jedan veliki poremećaj, recimo to tako, u političkom sustavu same Makedonije jer je doveo u politički sustav jedan novi oblik participacije manjine na što se makedonska nacija teško mogla naviknuti", podsjeća Cvrtila.

Velike probleme Makedoniji stvaraju i napeti odnosi sa susjednim državama. Zbog spora oko imena i zastave Grčka koči ulazak Makedonije u euroatlantske integracije. Ne priznaje ni postojanje makedonske nacionalne manjine. Bugarska negira makedonsku naciju i jezik. Srbija odbija priznati autokefalnost makedonske pravoslavne crkve. Skoplju zamjera i priznanje Kosova.

"Moramo reći da ta država na neki način nije imala sreću jer svaka susjedna država na određeni način osporava neke elemente koji bi trebali izgrađivati njihov identitet odnosno poslužiti za gradnju njihove nacije", kaže Cvrtila.

Te brojne probleme koristi organizirani kriminal kojem odgovara nestabilna država. Iako policija još traga za motivom, ubojstvo petorice muškaraca kraj umjetnog jezera imalo je brojna obilježja mafijaške likvidacije.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene