Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prisegnuo novi američki ministar obrane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi američki ministar obrane Robert Gates u ponedeljak je na prigodnoj svečanosti u Pentagonu položio svečanu prisegu, istaknuvši kako će mu Irak biti najviši politički prioritet te da bi neuspjeh u toj zemlji bio "velika nesreća" koja bi godinama progonila Sjedinjene Države.

- Svi mi želimo naći načina da američke sinove i kćeri vratimo kući. No, kao što je predsjednik jasno rekao, mi si jednostavno ne možemo priuštiti neuspjeh na Bliskomistoku. Neuspjeh u Iraku na ovom raskrižju bio bi velika nesreća koja bi progonila našu zemlju, narušila naš kredibilitet i ugrožavala Amerikance još desetljećima,
rekao je Gates nakon što je položio svečanu prisegu, ponavljajući njezine riječi za potpredsjednikom Dickom Cheneyjem.

Pročitajte i ovo Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara? Slika nije dostupna Gates novi ministar obrane

Gates je najavio kako namjerava što prije posjetiti Irak kako bi s američkim zapovjednicima na terenu razmijenio mišljenja o najboljim načinima za poboljšanje stanja. Gates je prijepodne položio prisegu i na privatnoj ceremoniji u Bijeloj kući.

Predsjednik George W. Bush naglasio je kako je 63-godišnji Gates "pravi čovjek" za višestruke izazove s kojima je SAD suočen u Iraku i globalnom ratu protiv terorizma, te kako očekuje da će donijeti "svježe perspektive" u ministarstvu obrane.

- Mi smo zemlja u ratu i ja računam da mi ministar obrane pruži najbolje savjete kako da usmjerim naše snage koje su angažirane u borbi protiv neprijatelja slobode diljem svijeta. Bob Gates je pravi čovjek da odgovori tim izazovima. On će biti izvanredan čelnik našim muškarcima i ženama u uniformama, rekao je Bush.

Gates je početkom 90-ih bio direktor CIA-e u kojoj je 20 godina radio kao stručnjak za bivši SSSR. Na čelno mjesto u Pentagonu dolazi s dužnosti rektora Sveučilišta A&M u Teksasu.

Gates, direktor CIA-e početkom 90-ih, naslijeđuje Donalda Rumsfelda, glavnog arhitekta rata u Iraku koji je podnio ostavku prošloga mjeseca nakon oštrih kritika njegove politike i poraza vladajućih republikanaca na kongresnim izborima.

Gates preuzima vođenje Pentagona u vrijeme kad Bushova administracija obavlja najširu reviziju strategije u Iraku i usuglašava novi pristup koji bi trebao osigurati uspjeh operacije u kojoj je sada angažirno 140.000 vojnika. U 42 mjeseca rata poginulo je gotovo 3.000 američkih vojnika, a oko 22.000 su ranjene.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene