Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strašno razaranje

Ovo je dokaz strahote kojom se stvara nova Islamska država!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U napadima Boko Harama život je prema tvrdnjama vlade izgubilo 150 ljudi, međutim satelitske snimke i svjedočanstva preživjelih sugeriraju da se radi o puno većoj brojci.

Satelitske snimke otkrile su šokantne razmjere uništenja koje je posljedica prošlotjednih napada militanata Boko Harama na sjeveroistoku Nigerije u kojima su smrtno stradali deseci civila.

Pročitajte i ovo Napad u Nigeriji (Foto: AFP) Sumnja se na Boko Haram Ubijeni nakon povratka sa sprovoda: Najmanje 65 mrtvih u islamističkom napadu u Nigeriji Žene i djevojke u kampu u Nigeriji (Foto: AFP) ČUDOM PREŽIVJELE Šokantna ispovijest žena spašenih od Boko Harama: Spasioci su se pokazali još gorima - "Silovali su nas i izgladnjivali..."

Promatranjem snimke od 2., a onda od 7. siječnja lako je zaključiti kako su susjedni gradovi Baga i Doron Baga sravnjeni sa zemljom. Amnesty International izvijestio je kako je u napadima oštećeno ili potpuno uništeno više od 3.700 objekata, a napadnuta su i druga obližnja sela i gradovi.

Najkrvaviji islamistički napad do sada - ubijeno 2000 ljudi!

U organizaciji su na temelju razgovora s očevicima, dužnosnicima lokalne samouprave i aktivistima došli do zaključka kako su stotine civila brutalno ubijene u napadu, ali o kojem se točno broju radi još uvijek nije poznato. U prvim izvješćima govorilo se o stradanja 2000 ljudi, a nigerijska vlada u međuvremenu je brojku smanjiila na 150.

Nigerijski istraživač Amnesty Internationala, Daniel Eyre, rekao je kako objavljene snimke prikazuju razaranja katastrofalnih razmjera u dva grada od koji je jedan gotovo izbrisan sa zemljovida u razmaku od četiri dana.

'Od svih napada Boko Harama koje smo analizirali ovaj je najveći i najrazorniji. Predstavlja namjerni napad na civile čiji su domovi, klinike i škole sada izgorene ruševine', rekao je Eyre.

Tisuće objekata uništeno u požaru

Obzirom da je grad Baga izoliran i da je riječ o području koje kontroliraju militantni Boko Harama teško je provjeriti sve činjenice u vezi s tragedijom. Eyre se osvrnuo i na tvrdnje vlade o najviše 150 poginulih, uključujući i članove Boko Harama. Tvrdi da snimke i svjedočanstva sugeriraju da je konačni broj poginulih vjerojatno mnogo veći.

Vođa Boko Harama kaže da su otete djevojke udane za borce

'Stanovnici se nisu mogli vratiti pokopati mrtve, a kamoli računati koliko ih je. No, kroz satelitske snimke u kombinaciji sa svjedočanstvima slika o tome što se dogodila postaje jasnija', kaže Eyre.

U požarima je uništeno i oštećeno više od 3100 objekata u gradu Dora Baga. Očajni stanovnici brodovima su bježali preko jezera Chad.

U gusto naseljenom gradu Baga na prostoru manjem od dva četvorna kilometra, u požaru je oštećeno ili potpuno uništeno 620 objekata.

'Dali su mi nož i tražili da ih ubijem. Drhtala sam od užasa i nisam to mogla učiniti'

Svjedoci pričaju kako su 'tijela bila posvuda', a 5000 ljudi koji su preživjeli napad na Bagu smješteno je u kampu Maiduguri.

Također, oko 7300 nigerijskih izbjeglica smjestilo se u zapadni Čad.

A napadi na sjeveroistoku Nigerije pokazuju koliko je Boko Haram ojačao u proteklih 12 mjeseci. Najnoviji val napada dodatno je destabilizirao ovu afričku zemlju.

Islamisti Boko Harama osvajaju sve više teritorija. Trenutno se u njihovim rukama nalazi područje veće od Hrvatske. Očito je kako se stvara nova Islamska država.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene