Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na terenu i specijalci

Prijavljena otmica djevojčice u Zenici, policija blokirala područje, pokušaji otmica i u Sarajevu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policiji u Zenici jutros je prijavljena otmica djevojčice u naselju Tetovo. Policija je blokirala cijelo područje. Posljednjih desetak dana u Sarajevu se dogodilo nekoliko pokušaja otmice djece, pišu mediji u BiH.

Policiji Zeničko-dobojskog kantona u Bosni i Heregovini, jutros je prijavljena otmica djevojčice u naselju Tetovo, a policija je blokirala cijelo područje. Na mjestu događaja bili su i pripadnici Specijalne policije, piše Klix.ba.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pucali na djecu Naoružana banda na motorima upala u školu i odvela više od 280 učenika: To područje kontrolira odcijepljena frakcija Boko Harama Milorad Dodik Osjeća se ugroženo Dodiku nastavljeno suđenje: Proces nazvao farsom pa zaradio opomenu

"Riječ je o 11-godišnjoj djevojčici koja je uspjela pobjeći, a za drugom se još uvijek traga. Ne znamo njen identitet niti uzrast te se zbog toga u školi vrši provjera i brojno stanje djece. Stanje je zabrinjavajuće, a mi već odavno apeliramo da se u blizini škole formira policijska postaja, ne samo zbog ovog slučaja, već i zbog prodaje alkohola u blizini ustanove", izjavio je nakon saznanja o nemilom događaju zamjenik direktorice Osnovne škole "Hasan Kikić" Mustafa Krgo za portal Klix.

U međuvremenu, uprava škole je provjeravala brojno stanje i prisustvo djece na nastavi i kontaktirala s roditeljima odsutnih učenik. Za Klix su rekli da su djeca uglavnom prisutna na nastavi, a određeni broj je opravdano odsutan.

Glasnogovornica Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK) za rekla da policija ispituje djevojčicu koja je prijavila svoju, kao i navodnu otmicu svoje kolegice.

"Još uvijek provjeravamo informacije o navodnoj otmici djevojčice. Djevojčica je došla u policiju i prijavila svoju i otmicu svoje kolegice, a još uvijek nije utvrđeno postoji li druga djevojčica", kazala je Ahmić.

Prema njenim riječima, u pitanju je navodna otmica te je u toku razgovor s djevojčicom uz prisustvo psihologa.

"Ispituju se navodi je li došlo do otmice. Svi naši učenici su na broju te će se nakon razgovora s djevojčicom utvrditi je li bila riječ o otmici", kazao je Krgo.

Niz pokušaja otmica u Sarajevu

Prije dva dana u Sarajevu se dogodio novi pokušaj otmice djeteta i to ispred Osnovne škole Saburina na području općine Stari Grad, kada su nepoznate osobe pokušale uvesti djevojčicu u kombi.

Iz OŠ Saburina za Klix.ba kazali su da su djevojčičini roditelji 19. listopada policiji prijavili da su nepoznate osobe pokušale uvesti dijete u kombi te da u školi poduzimaju sve mjere kako se ostala djeca ne bi uplašila.

Povodom ovog slučaja reagirali su i iz Vijeća roditelja Kantona Sarajevo i navode da su u kontaktu s predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova te pozivaju roditelje da pojačaju oprez za svoju djecu, posebno pri odlasku u školu i povratku.

"Samo uz dobru suradnju s policijom možemo unaprijediti opću sigurnosnu situaciju u našem gradu te vas molimo da bilo kakve sigurne ili provjerene informacije o ovom ili drugim slučajevima koji ugrožavaju sigurnost učenika javite policiji na telefon 122 ili najbližem policijskom službeniku", navode iz Vijeća roditelja i dodaju kako je o ovom slučaju obaviještena policija koja radi na na terenu.

Prije desetak dana ispred sarajevske Osnovne škole Pofalići nepoznati muškarac je, izlazeći iz bijelog kombija, pokušao oteti jednog dječaka, a slični slučajevi zabilježeni su i na području općine Centar, točnije, u blizini škola u naseljima Podhrastovi i Bjelave.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene