Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Europi

Prestrojavanja na geopolitičkoj karti: Zelenski se sastaje s Erdoganom, Bijela kuća se oglasila o tajnim sastancima s Lavrovom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski otputovat će u petak u Istanbul kako bi se sastao s turskim šefom države Recepom Tayyipom Erdoganom.

Turska, članica NATO-a, uspjela je od početka invazije ruskih snaga na Ukrajinu u veljači 2022. održati dobre odnose i s Kijevom i s Moskvom.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski stiže u Istanbul kako bi se sastao s kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom, a posebno će razgovarati o sporazumu o ukrajinskom izvozu žitarica, postignutom u srpnju 2022. uz pokroviteljstvo Ujedinjenih naroda i Turske, a koji Rusija "ne vidi razloga" produžiti kada istekne 17. srpnja.

Do ovog susreta doći će nekoliko dana prije otvaranja godišnjeg samita NATO-a u Vilniusu.

Zelenski je dan ranije s Bugarskom dogovorio aktivniju suradnju u obrambenom sektoru te pozvao Sofiju da sudjeluje u obnovi Ukrajine: "Razgovarali smo o vojnoj pomoći koju Bugarska daje našoj zemlji. Računamo na nastavak suradnje koja je već spasila mnoge živote.''

Zelenski priredio nemilo iznenađenje bugarskom kolegi

No, sastanak je prošao u tmurnoj atmosferi, naime, Zelenski je zamjerio svojem bugarskom kolegi Rumenom Radevi protivljenje dodatnom naoružavanju ukrajinskih snaga, piše Politico.

Njegovo ponašanje zateklo je Radeva te je zamolio snimatelje da napuste prostorije u predsjedničkoj palači u kojoj se snimao sastanak.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković O plinskoj aferi i dalje bez odgovora Plenkovića zaintrigiralo Milanovićevo čitanje s blesimetra. Od jedne stvari ne odustaje, ali kaže: ''Imam prijedlog''

Zelenski pozvao NATO da sa summita pošalje Ukrajini "jasan signal" o članstvu

Zelenski je pozvao i čelnike NATO-a da sljedećeg tjedna na summitu poduzmu konkretne korake prema primanju Ukrajine u Savez. Kazao je da njegova zemlja, koja je već 17 mjeseci u ratu protiv ruskih agresora, treba mnogo više od općenite izjave da su vrata NATO-a tek "otvorena".

Ukrajina traži jasan znak NATO-a sa summita koji će se 11. i 12. srpnja održati u Vilnusu da će se moći priključiti vojnom savezu kad rat završi.

Ukrajina se želi priključiti što prije, ali je mišljenje članica NATO-a o tome koliko se brzo trebaju poduzeti ti koraci podijeljeno. Neke zemlje članice oprezne su u pogledu poteza za koje se boje da bi mogli uvući savez bliže aktivnom ratu protiv Rusije.

Zelenski je rekao da formulacija prihvaćena na summitu NATO-a 2008. nije dovoljna: "Trebat će nam nekakav signal, jasan, da će Ukrajina biti u savezu. A ne da su vrata otvorena – to nije dovoljno.''

Pročitajte i ovo Štrajk pravosuđa, ilustracija - 3 Golemi problemi Posljedice štrajka u pravosuđu: Predmeti se gomilaju - "Nismo mogli napraviti kupoprodajni ugovor jer ga nemamo gdje ovjeriti"

State Department: Bidenova administracija nije odobrila neslužbene razgovore s Rusima

U međuvremenu, NBC je izvijestio da su se bivši američki dužnosnici u travnju sastali s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom o mogućim pregovorima o prekidu rata u Ukrajini.

Administracija Joea Bidena nije odobrila niti dala potporu za tajne sastanke bivših dužnosnika službe nacionalne sigurnosti s ruskim ministrom vanjskih poslova, priopćili su Bijela kuća i State Department.

NBC je izvijestio da su se bivši američki dužnosnici u travnju sastali s Lavrovom u New Yorku, zajedno s bivšim američkim diplomatom i predsjednikom Vijeća za vanjske odnose na odlasku Richardom Haasom i dva bivša pomoćnika iz Bijele kuće.

Nije jasno koliko je često skupina, u kojoj su bili i bivši dužnosnici Pentagona, održavala razgovore s drugim uglednim Rusima za koje se pretpostavlja da su bliski Kremlju, izvijestio je NBC. Najmanje jedan član neidentificirane skupine putovao je u Rusiju, naveo je NBC.

Glasnogovornik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je u intervjuu za CBS da Bijela kuća zna za neslužbene razgovore.

"Ali želim jasno reći da mi te razgovore ne ohrabrujemo niti potičemo te da u njima ni na koji način ne sudjelujemo", dodao je. "Kao što je predsjednik rekao, o Ukrajini nećemo razgovarati bez Ukrajine", rekao je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene