Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predmet rasprava

Premjestili križ posvećen Lechu Kaczynskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premješten je sporni križ posvećen poginulom poljskom predsjedniku Lechu Kaczynskom.

Drveni križ podignut ispred predsjedničke palače u Varšavi u spomen na predsjednika poginulog u zrakoplovnoj nesreći, koji je izazivao živu političko-vjersku raspravu u Poljskoj, premješten je, objavljeno je iz ureda predsjednika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uvredljivo izvkešće o nesreći Kaczynskog razljutili Rusi: Moj brat nije bio samoubojica! Slika nije dostupna Predsjednik je vršio pritisak Piloti krivi za pad aviona poljskog predsjednika

'Oko 8 sati križ nacionalne žalosti nakon katastrofe u Smolensku premješten je u kapelu predsjedničke palače', kazao je novinarima Jacek Michalowski, šef ureda predsjednika Bronislawa Komorowskog.

Veliki drveni križ postavili su spontano aktivisti nakon katastrofe predsjedničkog zrakoplova 10. travnja u Smolensku, na zapadu Rusije, gdje je smrtno stradao predsjednik, njegova supruga i još 94 osobe.

Michalowski kaže da je križ 'postao predmetom političkih igara i ideoloških rasprava'. Prvi pokušaj premještaja u crkvu o čemu su zajednički odlučili ured predsjednika i varšavska biskupija propao je 3. kolovoza zbog žestokog protivljenja gomile samoproglašenih zaštitnika.

>> Poljska: Spriječili premještanje križa za Kaczynskog

Kasniji apeli Crkve da se poštuje dogovor propali su.

Zaštitnici križa držali su stalnu stražu kod križa koji je postao mjesto okupljanja, ponekad popraćenog nasiljem, pristaša i protivnika tog vjerskog simbola postavljenog na javnom mjestu. U blizini križa održavali su se i politički prosvjedi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene