Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suprotno odluci vlasti

Poljska: Spriječili premještanje križa za Kaczynskog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pristaše pokojnog poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog u utorak su primorali vlasti da odustanu od planiranog premještanja golemog drvenog križa podignutog njemu u spomen ispred predsjedničke palače.

Kaczynski, njegova supruga Marija i još 94 osobe, uglavnom viši politički i vojni dužnosnici, poginuli su 10. travnja u padu zrakoplova u Rusiji, što je Poljsku zavilo u tugu i dovelo do prijevremenih predsjedničkih izbora. Križ koji je podignut nakon nesreće postao je mjesto kamo ljudi dolaze položiti cvijeće i svijeće. Najavljeno preseljenja križa u obližnju crkvu svete Ane razgnjevilo je pristaše Kaczynskog.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć" Andrzej Duda Konzervativna ideologija Poljski predsjednik blokirao zakon i ugrozio živote i zdravlje žena i djevojaka

Jacek Michalowski, predstojnik predsjednikova ureda, rekao je novinarima da se križ u utorak neće dirati. Zasad se ne zna hoće li vlasti utvrditi novi datum za njegovo preseljenje.

Moćna Katolička crkva u Poljskoj podijelila se oko pitanja križa. Dok su neki za njegovo premještanje jer se cijela stvar odveć ispolitizirala, drugi ističu da mora ondje ostati kao simbol vjere poljskih katolika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene