Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjednici na trgu

Vojska puca, preminuo prvi napadnuti novinar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zvuci pucnjave čuli su se rano ujutro na trgu Tahrir u središtu Kaira, poprištu masovnih prosvjeda protiv egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka. Nema vijesti o novim žrtvama, a nakon četiri dana kome, preminuo je ranjeni novinar.

Prosvjednici su tijekom tjedna zaposjeli ovaj trg tražeći od Mubaraka da odstupi s vlasti. Povremeno se čuje paljba iz vatrenog oružja no izvjestitelji s mjesta događaja navode da je nemoguće utvrditi odakle dolazi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obnova sigurnosti Egipat kreće u normalan život, obnovljen promet na trgu Tahrir Slika nije dostupna Spora tranzicija vlasti Pobuna u Egiptu se širi, vlast prijeti vojskom

Jedan od prosvjednika rekao je da je vojska, koja dijeli dvije sukobljene strane, pucala u zrak kao znak upozorenja nakon što su se neki pucnji čuli iz područja u kojem su okupljene Mubarakove pristaše. Pucnji su potaknuli prosvjednike okupljene na trgu da ponovno započnu s glasnim pozivima za odstupanje Mubaraka s vlasti. Nakon jučerašnje molitve u podne masovni prosvjedi održali su se i u Aleksandriji, Mahalli i Gizi.

>> ElBaradei: Ako narod bude želio kandidirat ću se na izborima

>> Egipat: Prosvjedi se nastavljaju, policijski sat skraćen

Televizijske snimke pokazale su ljude koji okupljenih na trgu no ne prikazuju nikakve znakove nasilja. Na trgu Tahrir okupilo se do duboko u noć oko 10.000 ljudi koji nastavljaju s prosvjedom unatoč policijskom satu. Egipatski premijer Ahmad Šafik rekao je da prosvjednike nitko neće silom tjerati s trga.

Novinar preminuo nakon četiri dana kome

Egipatski novinar Ahmed Mohamed Mahmud, ranjen vatrenim oružjem tijekom prosvjeda protiv egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, preminuo je od posljedica ranjavanja, objavio je vladin dnevnik Al Ahram. Al Ahram navodi da je 36-ogodišnji novinar umro nakon četiri dana tijekom kojih se nalazio u komi.

Egipatski ministar financija poručio je kako su strani novinari dobrodošli u Egipat Prema navodima Odbora za zaštitu novinara sa sjedištem u New Yorku, Ahmed Mohamed Mahmud prvi je novinar koji je izgubio život od početka masovnih protuvladinih prosvjeda koji su započeli u Egiptu 25. siječnja.

Mahmud, koji je izvještavao za list Al Tavun, što ga izdaje zaklada Al Ahram, ranjen je snajperskim metkom dok je snimao prosvjede iz svoga stana smještenog u blizini trga Tahrir, središta masovnih prosvjeda. Prema navodima CPJ-a, tijekom tjedna dogodilo se stotinjak izravnih napada na novinare ili lokalne medije, od čega desetak samo u posljednja 24 sata.

Egipatski ministar informiranja ustvrdio je u petak navečer kako su informacije prema kojima egipatske vlasti stoje iza napada na novinare lažne te je u priopćenju istaknuo kako su napadi na novinare 'neprihvatljivi' te da su predstavnici stranih medija 'dobrodošli u Egipat', dodajući da se trenutačno u toj zemlji nalazi više od tisuću stranih novinara. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene