Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američka heroina

PREMINULA 'PRAŠNJAVA ŽENA' Podsjetnik na jednu od najgorih tragedija ikad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bila je to jedna od najjezivijih fotografija koja je obišla svijet nakon jedne od najvećih tragedija ljudske povijesti, napada na američke 'blizance'.

Žena, od glave do pete prekrivena pepelom, izašla je iz Svjetskog trgovačkog centra, 11. rujna, nakon što se u zgradu zabio prvi zrakoplov i diljem Amerike rasipao strah.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pogledajte video Otkrivena tajna užeta pronađenog uz komad aviona koji se zabio u WTC

Marcy Borders, tada 28-godišnja zaposlenica američke banke, koja je u svijetu poznatija kao 'prašnjava žena' preminula je u ponedjeljak u svojoj 42 godini života nakon dugogodišnje borbe s rakom želuca kojeg je, kako je sama kazala, dobila zbog udisanja prašine tijekom napana na američke 'blizance'.

Uhvaćen glavni osumnjičeni za bombaški napad iz 1996.

Fotografiju je snimio fotograf AFP-a, Stan Honda, nakon što je Borders izvučena u lobi centra. Fotografija je nedugo nakon nastanka svrstana među 25 najupečatljivijih trenutaka, a na neki je način ostala podsjetnik na probleme koji su ostali nakon napada, piše The Guardian.

'Pitam samu sebe, je li se rak pojavio od udisanja te prašine? Zasigurno. Jer drugih oboljenja nikada nisam imala, nemam visok tlak, nemam povišen kolesterol, dijabetes...', rekla je Borders u intervjuu za Jersey Journal prije svoje smrti.

Borders je u uredu banke na 81 katu radila tek mjesec dana kada je zrakoplov American Airlinesa udario u zgradu, a za sobom ostavio tisuće mrtvih.

Umjesto da je ostala za stolom, kako im je nadređeni naredio, Borders je istrčala iz zgrade na ulicu koja je osim prašine bila prepuna ranjenih.

Bivši agent FBI-ja: CIA je mogla spriječiti napade na WTC, sve su znali

'Baš sam skupljala smeće sa stola, spremala se za novi radni dan kada je avion udario, a onda se zgrada počela tresti. Gubila sam tlo pod nogama, no borila sam se svim snagama da se dočepam ulice', ispričala je u intervjuu.

'Bilo je previše za gledanje. Ljudi su hodali ulicama sa zabijenim metalnim objektima u njihova tijala, prekriveni krvlju od glave do pete. Nisam razumjela što se dogodilo. Kroz glavu mi je prolazila misao: 'Bože, ta ionako ću umrjeti'', rekla je Borders.

Njezin je život nakon napada na američki World Trade Center krenuo nizbrdo. U nekoliko se navrata borila s depresijom i postala ovisnik o kokainu.

'Svaki put kad bi vidjela zrakoplov, uhvatila bi me panika. Kad bi vidjela muškarca kako stoji na zgradi, bila sam uvjerena da će me upucati', ispričala je u intervjuu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene