Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nesreća na skijalištu

Premijeru Tiringije prijeti tužba za ubojstvo iz nehaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Demokršćanskom premijeru savezne pokrajine Thueringen (Tiringija) Dieteru Althausu koji je na samu Novu godinu doživio skijašku nesreću prilikom koje je život izgubila jedna Slovakinja, prijeti optužba zbog ubojstva iz nehaja i tužba za naknadu štete, javljaju njemački mediji.

'Nesreća na skijaškoj stazi sa smrtnim posljedicama mora prema austrijskim zakonima biti obrađena u sudskom procesu čak ako preživjeli nosi samo dio odgovornosti', rekao je za 'Spiegel Online' glasnogovornik državnog odvjetništva u austrijskom Leobenu Walter Ploebst. Austrijski odvjetnik poginule Slovakinje Alexander Rahrl čvrsto računa s podizanjem optužbe protiv Althausa zbog ubojstva iz nehaja nakon završetka istrage. 'To se prema sadašnjim rezultatima istrage nameće samo po sebi', reko je Rehrl.

Pročitajte i ovo Ilustracija Akcija spašavanja Užas u Sloveniji: Lavina zatrpala sedmero ljudi, ima teško ozlijeđenih, uspjeli izvući samo dvoje Skijalište Platak Užas na skijalištu "Oni su htjeli ubiti tog čovjeka!" Ispovijest muškarca koji je branio HGSS-ovce od razjarenih MMA boraca

Do sada je utvrđeno da je Althaus iz nepoznatog razloga na križanju dviju skijaških pisti na kompleksu Rieseralm u gornjoj Štajerskoj skrenuo na pistu u suprotnom smjeru. Tom se prilikom pri brzini od oko 40 kmh sudario s 41-godišnjim Slovakinjom koja je ubrzo nakon toga preminula na putu u bolnicu. Althaus, koji je za razliku od poginule Slovakinje nosio kacigu, zadobio je teže povrede glave. On je u petak prebačen u sveučilišnu kliniku u Jeni te još uvijek, kako navode liječnici, 'ima problema s vremenskom i prostornom orijentacijom'. 

>> Njemački političar Dieter Althaus probuđen iz umjetne kome

>> Sudar na skijalištu: Njemački političar u komi, Slovakinja poginula

I odvjetnik obitelji Althaus priznaje da je njegov štićenik 'jedan dio staze vozio u krivom smjeru' ali da se nije ponašao opasno ili neodgovorno. Odvjetnik obitelji unesrećene Rehrl je najavio i pokretanje procesa za naknadu štete. 'Premijer Althaus je morao skijati tako da ne ugrožava ostale što očito nije bio slučaj', rekao je Rehrl. On je odbio iznijeti navode o visini eventualnog odštetnog zahtjeva ali je naglasio kako se nada da će doći do vansudske nagodbe.

2. siječnja funkciju premijera savezne pokrajine Thueringen do daljnjega je preuzela Althausova zamjenica Birgit Diezel. Njemačka kancelarka i Althausova stranačka kolegica Angela Merkel je izrazila nadu u brzi oporavak tiringijskog premijera. Krajem kolovoza u Thueringenu se održavaju izbori za lokalni parlament na kojima bi Althaus trebao izići kao kandidat CDU-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene