Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Živote izgubilo 2600 ljudi

Prekid vatre u Ukrajini se poštuje, Rusiji ipak nove sankcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinske snage i proruski separatisti poštuju u subotu ujutro prekid vatre koji je stupio na snagu u petak poslijepodne, a kojim se želi prekinuti petomjesečni rat na istoku Ukrajine.

Unatoč prekidu vatre, Europska unija dogovorila je u petak navečer da će uvesti nove sankcije protiv Rusije, koju optužuje da je povrijedila ukrajinski suverenitet.

Pročitajte i ovo Nafta (Foto: AFP) Prijedlog su odbile Njemačka i Nizozemska Zemlje Europske unije podijeljene oko jedne od najvažnijih sankcija Rusiji: Odbačen potez koji bi Putina bacio na koljena Ivana Petrović - 1 novi paket Ivana Petrović o novim sankcijama Rusiji: "Rekli su da spremaju odgovor tamo gdje je Zapad najranjiviji. Situacija nije jednostavna"

Načelni dogovor o uvođenju sankcija postigli su veleposlanici 28 država članica.

Dogovoren prekid vatre u Ukrajini!

U sukobima na istoku Ukrajine od travnja je poginulo gotovo 2600 ljudi.

Dogovor o prekidu vatre uključuje razmjenu zarobljenika, a oružane snage trebale bi ostati na svojim sadašnjim položajima. Trebao bi uključivati i stvaranje humanitarnog koridora za izbjeglice i pomoć te početak obnove.

Rusija će odgovoriti na nove sankcije EU-a

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u subotu da će Moskva odgovoriti na nove sankcije ako joj ih Europska unija uvede zbog uloge u ukrajinskoj krizi.

Europska unija načelno je u petak kasno navečer dogovorila dodatne mjere protiv Rusije, ali je naglasila da se one mogu suspendirati ako Moskva povuče svoje vojnike iz Ukrajine i ako bude poštovala primirje u istočnoj Ukrajini.

Nove sankcije uključuju dodavanje još 24 osobe na popis ljudi kojima je zabranjen ulazak u EU i čija je imovina zamrznuta.

"Ako one (nove sankcije) budu uvedene, naravno da će uslijediti reakcija s naše strane", priopćilo je ministarstvo na svojim internetskim stranicama.

Najavom novih sankcija čelnici EU-a "šalju izravan signal podrške onima u Kijevu koji se zauzimaju za rat i nezadovoljni su sastankom u Minsku (na kojemu je dogovoren prekid vatre u istočnoj Ukrajini)", priopćilo je rusko ministarstvo.

Veleposlanici 28 zemalja članica Europske unije potvrdili su u petak navečer u Bruxellesu nove gospodarske sankcije Rusiji jer je povrijedila suverenitet Ukrajine, unatoč sporazumu o prekidu vatre postignutom tijekom dana između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika, rekli su diplomatski izvori.

Tekst bi trebao biti dorađen tijekom vikenda kako bi pisana procedura usvajanja mogla biti pokrenuta u ponedjeljak ujutro. Kada bude službeno prihvaćen, taj niz mjera stupit će na snagu vjerojatno u utorak, navode izvori. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene