Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postignut dogovor

Dogovoren prekid vatre u Ukrajini!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) izvijestila je da su se predstavnici Kijeva i proruski pobunjenici u petak usuglasili i dogovorili primirje u istočnoj Ukrajini.

Predstavnici zaraćenih strana potpisali su protokol u kojemu stoji da primirje treba početi u petak u 18 sati po kijevskom (17 sati po srednjoeuropskom vremenu), rekla je novinarima predstavnica OESS-a u pregovorima u Minsku Heidi Tagliavini.

Pročitajte i ovo Rusi uništili ukrajinski HIMARS Velika eksplozija VIDEO Prvi put od početka rata: Rusi silovitim napadom zadali težak udarac Ukrajincima Avdijivka Neprijatelj ima svega U paklu Avdijivke ruševine čuvaju promrzli vojnici bez oružja: "Leševi su posvuda, sve naši ljudi"

Dogovor o prekidu vatre uključuje razmjenu zarobljenika, a oružane snage će ostati na njihovim sadašnjim položajima, rekao je izvor blizak pregovorima.

 

Ukrajinske snage granatiraju pobunjenike kod Mariupola

Ovoga tjedna strane u sukobu su nagovijestile da bi sporazum o prekidu vatre trebao uključivati i stvaranje humanitarnog koridora za izbjeglice i pomoć te da obnova počne na područjima sukoba.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je da je vojsci naredio da danas u 18 sati (kijevsko vrijeme) prekinu vatru i poštuju dogovor o primirju, pošto su se sudionici pregovora u Minsku usuglasili oko mirovnoga plana za regiju.

Primirje moraju poštovati i separatisti, a njegovu primjenu nadzirat će međunarodni promatrači iz OESS-a, stoji u priopćenju objavljenom na Porošenkovim internetskim stranicama.

"Ljudski život najveća je vrijednost i moramo učiniti sve to možemo da bismo okončali krvoproliće i patnju", rekao je Porošenko koji je posljednja dva dana proveo na NATO-ovu summitu u Walesu.

Proruski separatisti se, unatoč dogovoru o prekidu vatre dogovorenom u Minsku nadaju da će se odcijepiti od Ukrajine, rekao je u petak jedan od predstavnika samoproglašene Narodne Republike Luhansk Igor Plotnitski.

"Spremni smo na prekid vatre u 18 sati, no to ne znači da ćemo odustati od svojih nastojanja da se odcijepimo od Ukrajine", kazao je.

Moskva se nada poštivanju primirja

Moskva se nada da će prekid vate zaključen u Minsku između ukrajinskih vlasti i proruskih separatista biti ispoštivan po svim točkama, rekao je u petak glasnogovornik Kremlja Dmitri Pjeskov.

"Moskva se nada da će sve odredbe dokumenta i dogovora postignutog u Minsku sve strane ispoštivati po svim točkama radi potpunog rješenja krize u Ukrajini", rekao je Pjeskov, prenosi službena agencija Itar-Tass.

"Rusko predsjedništvo pozdravlja potpisivanje protokola u Minsku nakon konzultiranja kontaktne skupine zadužene za ostvarenje inicijativa ruskog i ukrajinskog predsjednika Vladimira Putina i Petra Porošenka", dodao je.

Proruski separatisti su u Minsku potpisali sporazum s Kijevom o prekidu vatre od 17 sati u petak po srednjoeuropskom vremenu, koji je OESS nazvao "dobrom vijesti".

Nešto kasnije ukrajinski predsjednik Porošenko je naredio ukrajinskoj vojsci da prekine neprijateljstva na istoku zemlje od 17 sati. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene