Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal u Kanadi

Zastupnici pljeskali bivšem nacistu: Šef parlamenta predstavio ga kao heroja

Volodimir Zelenski, Anthony Rota
Volodimir Zelenski, Anthony Rota Foto: Afp
Predsjednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Anthony Rota u nedjelju se ispričao jer je prilikom dočeka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Donjem domu predstavio prisutnog veterana Waffen SS-a kao "ukrajinskog heroja".

Dva dana ranije Predsjednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Anthony Rota predstavio je 98-godišnjeg Yaroslava Hunku kao "ukrajinskog heroja" u Donjem domu kanadskog parlamenta.

Hunka je u Drugom svjetskom ratu bio pripadnik 14. grenadirske divizije Waffen SS-a koju su uglavnom činili Ukrajinci iz Galicije.

Židovska organizacija za ljudska prava Prijatelji Centra Simon Wiesenthal zatražila je od Rote zbog toga ispriku. Rota je u priopćenju preuzeo odgovornost za, kako je kazao, propust te je istaknuo da je inicijativa "u potpunosti" njegova.

"Naknadno sam saznao više informacija zbog kojih žalim zbog svoje odluke", rekao je te uputio "najdublje isprike" židovskim zajednicama.

Zelenski je u Donjem domu zahvalio Kanadi na pomoći u ratu protiv Rusije, a nakon obraćanja predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog Rota je Hunku, koji je bio prisutan u dvorani, pohvalio zbog borbe za ukrajinsku neovisnost od Moskve.

Hunka je dobio ovacije prisutnih.

Pročitajte i ovo Giuseppe Di Matteo, Matteo Messina Denaro Nezamislivi zločini Umro je šef Cose Nostre, zvali su ga Diabolik: Bio je nemilosrdni ubojica, bacio je dječaka u kiselinu

Pročitajte i ovo Humanitarna utakmica u Đelekovcu - 5 U Đelekovcu Nisu ih omeli ni kiša ni vjetar: Zaigrali utakmicu kako bi prikupili novac za sumještane kojima je eksplozija uništila kuću

"U vrijeme rastućeg antisemitizma i iskrivljavanja holokausta, nevjerojatno je uznemirujuće vidjeti kanadski parlament kako plješće pojedincu koji je bio član postrojbe Waffen-SS-a, vojnog ogranka nacista odgovornog za ubojstva Židova i drugih", poručila je priopćenjem u nedjelju organizacija Prijatelji Centra Simon Wiesenthal.

"Mora se dati objašnjenje o tome kako je ta osoba ušla u svete dvorane kanadskog parlamenta i dobila priznanje predsjednika Doma i ovacije", dodaje se.

Rota je u priopćenju istaknuo da nitko, uključujući kolege parlamentarce i ukrajinsko izaslanstvo, nije bio upoznat s njegovim planom i predviđenom izjavom.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene