Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STIGLI REZULTATI

Predsjednički izbori u Češkoj: Zeman i Drahoš idu u drugi krug

Miloš Zeman i Jiri Drahoš (Foto: AFP)
Miloš Zeman i Jiri Drahoš (Foto: AFP) Foto: Afp
Aktualni češki predsjednik Miloš Zeman osvojio je u prvome krugu čeških predsjedničkih izbora održanih u petak i subotu 38,98 posto glasova, nakon prebrojanih 97,5 posto glasačkih listića i ulazi u drugi krug izbora s glavnim protivnikom Jirijem Drahošom.

Drahoš je osvojio 26,02 posto glasova, što je puno više od preostalih sedam kandidata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Formira se nova vlast Dao ostavku: Premijer poslao pismo predsjedniku u bolnici Slika nije dostupna Narušeno zdravlje Češki predsjednik hospitaliziran nakon izbora, ovo je već drugi put u kratkom vremenu da je u bolnici

Drugi krug izbora predviđen je za 26. i 27. siječnja.

Češki predsjednik ima većinom ceremonijalne ovlasti, bez formalne političke moći, no njegovi portreti vise u svakoj učionici i on ima velik utjecaj na javno mnijenje.

Miloš Zeman (73) vodio je kampanju na platformi protivljenja imigraciji i zauzimao se za sazivanje referenduma o izlasku zemlje iz EU-a, premda sam podržava članstvo u Uniji.

Jiri Drahoš profesor je kemije i dva puta predsjednik Češke akademije znanosti. Nov u politici, Drahoš (68) želi preokrenuti trend polarizacije češkog društva.

Ovo je tek drugi put da Česi izravno biraju predsjednika. Prije ga se biralo u parlamentu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene