Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemirno tlo

Nakon snažnog potresa u Crnoj Gori deseci naknadnih udara: ''Ne možemo reći što će biti''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Potres je pogodio Crnu Goru u ranim jutarnjim satima u četvrtak, a osjetio se i u Hrvatskoj. Nakon njega uslijedilo je tridesetak naknadnih udara.

U ranim jutarnjim satima, u 4 sata i 6 minuta, Crnu Goru pogodio je potres magnitude 5,4 prema Richteru, a osjetio se diljem Hrvatske i BiH te u Srbiji. Epicentar je bio u mjestu Čarađe u crnogorskoj općini Nikšić.

Seizmografi hrvatske Seizmološke službe zabilježili su jak potres magnitude za koju kažu da je bila 5,6.

Još 30 naknadnih udara

Načelnica Odsjeka za analizu i obradu seizmoloških podataka Milena Tomanović kazala je da dosad nema izvješća o eventualnoj materijalnoj šteti te je na konferenciji za medije podsjetila da je ranije na tom području bilo potresa do magnitude 5,5.

"Ne možemo predvidjeti može li se ponoviti potres iste jačine ili biti jači. Možemo reći da smo imali 30 naknadnih potresa od 3,5 do 1,5 Richterove ljestvice", rekla je Tomanović.

Pročitajte i ovo Raspuštanje Sabora - 1 vatreno u saboru "HDZ-u bi bila blagodat da se malo "ohladi" u oporbi": Prozivkama i uvredama raspravili odluku o svom raspuštanju

Seizmolog Srđan Ceković iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju kazao je ranije za Portal RTCG da je dubina udara najjačeg potresa bila 14 kilometara ispod zemlje te da je mogao izazvati materijalnu štetu.

On je rekao da je Zavod za seizmologiju imao dosta poziva stanovnika Crne Gore koji su bili uznemireni te da je dobro što je epicentar bio u nenaseljenom području.

"Najjače se osjetio oko Bileće", kazao je Ceković.

Crnu Goru u travnju 1979. pogodio je katastrofalan potres magnitude sedam po Richteru u kojem je poginula 101 osoba.

Pročitajte i ovo Specijalci svladali muškarca u Ljubljani - 2 nasrnuo na njih VIDEO/FOTO Policija otkrila detalje drame u centru Ljubljane: Mladi muškarac već je sudjelovao u sličnom incidentu 2020.

Potres se jutros osjetio širom Dalmacije, posebno na dubrovačkom području, ali izvješća dolaze i iz Splita i Šibenika, objavili su lokalni mediji.

Na društvenim mrežama oglasili su se brojni stanovnici Crne Gore, koji opisuju uznemirenost i strah nakon što ih je potres probudio.


''Dobro je treslo", "Dugo i snažno", ''Billo je strašno'', "Probudilo me. Jako i dugo", "Umrla sam od straha", "Probudio nas, dugo je trajao", "Oko 10 sekundi je trajalo'', "Dobro je zaljuljalo", ''Skočio sam iz sna'', neki su od više od tisuću komentara koje su građani požurili objaviti na EMSC-ovoj aplikaciji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene