Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 12 godina

POSTIGNUT DOGOVOR 6 velikih sila odlučilo: UN-u treba imati pristup svim iranskim lokacijama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema istim izvorima Iran i UN-ova Agencija za nuklearnu energiju (IAEA) složili su se oko plana za rješavanje otvorenih pitanja oko moguće vojne dimenzije prošlih iranskih nuklearnih aktivnosti do kraja ove godine.

Sporazum  će Iranu ukinuti sankcije u zamjenu za ograničenje opsega njegova nuklearnog programa, objavio je u utorak ujutro iranski diplomat nakon dugotrajnih pregovora.

Pročitajte i ovo Suzana Vasiljević Kognitivna disonanca Vučić se u New Yorku bori protiv rezolucije o Srebrenici: Njegova savjetnica o tom zločinu napravila dokumentarac Zoran Milanović ogorčen postupkom vlade Milanović o glasanju protiv UN-ove rezolucije o Gazi: "Plenković je hrvatsku diplomaciju pretvorio u službu svojih poslušnika"

Nuklearni pregovori između Teherana i šest svjetskih sila (Njemačka i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a Britanija, Kina, Francuska, Rusija i Sjedinjene Države) premašili su krajnji rok za postizanje konačnog dogovora koji je istekao u ponoć u ponedjeljak. Diplomati su međutim nastavili pregovarati.

"Sav se naporan trud isplatio i postigli smo sporazum. Bog blagoslovio naš narod", rekao je iranski diplomat agenciji Reuters uz uvjet da ne bude imenovan.

NUKLEARNI PROGRAM Zapad poziva Iran: Imajte hrabrosti i pristanite na kompromise

Drugi iranski dužnosnik potvrdio je sporazum. Ministri vanjskih poslova Irana i šest svjetskih sila sastat će prije podne u sjedištu Ujedinjenih naroda u Beču nakon čega će se održati konferencija za novinare, objavila je glasnogovornica Europske unije.

"Završna plenarna sjednica pregovarača P5+1 i Irana održat će se u 10.30 u sjedištu UN-a u Beču", objavila je Catherine Ray.

Službeni Teheran i šest svjetskih sila pregovarali su više od 16 dana na ministarskoj razini kako bi razriješili 12 godina dug prijepor između Zapada i Irana zbog njegova nuklearnog programa.

'Povijesna pogreška'

Vijest o sporazumu loše je primljena u Izraelu. "Prema prvim elementima, moguće je reći da je taj sporazum povijesna pogreška za svijet", rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Obnašateljica dužnosti izraelskog ministra vanjskih poslova Tzipi Hotovely nazvala je sporazum "povijesnom kapitulacijom Zapada pred osovinom zla koju predvodi Iran".

Aludirajući na posljedice sporazuma kao "vrlo teške", kazala je da će Iran "napraviti veliki korak na svom putu da postane nuklearna sila". Najavila je da će Izrael upotrijebi sve diplomatske načine da spriječi taj sporazum.

Agencije su ranije prenijele da plan o kojem su se složili Međunarodna atomska agencija (IAEA) i Iran uključuje posjet vojnom postrojenju u Parčinu kao i moguće intervjue s iranskim nuklearnim znanstvenicima.

Iranska studentska novinska agencija ISNA objavila je da će iranski šef diplomacije Mohamad Džavad Zarif i šefica diplomacije EU Federica Mogherini pročitati za nekoliko sati zajedničku izjavu u sjedištu UN-a u Beču, u nazočnosti ministara vanjskih poslova svih šest velikih sila.

Nacrt sporazuma postignutog između šest velikih sila i Irana o iranskom nuklearnom programu predviđa da inspektori Ujedinjenih naroda imaju pristup svim sumnjivim iranskim lokacijama, uključujući vojne, što bi bilo zasnovano na konzultacijama između tih sila i Teherana, doznaje se iz diplomatskih izvora u ranim jutarnjim satima u utorak u Beču.

Prema tim izvorima rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o tome biti će prihvaćena tijekom mjeseca i koraci koje će poduzeti obje strane - uključujući iranska ograničenja nuklearnog programa i oslobađanje Irana od sankcija - uslijedit će u prvoj polovici 2016. godine.

IRAN PONUDIO NOVA RJEŠENJA Nuklearni program u civilne svrhe - Zapad nije impresioniran

Prema istim izvorima Iran i UN-ova Agencija za nuklearnu energiju (IAEA) složili su se oko plana za rješavanje otvorenih pitanja oko moguće vojne dimenzije prošlih iranskih nuklearnih aktivnosti do kraja ove godine, dodajući da će neke od sankcija biti ukinute pod uvjetom da Teheran riješi ovo pitanje.

Detalji nacrta sporazuma u velikoj je mjeri sukladan s privremenim sporazumom usvojenim 2. travnja u Lausanne, u Švicarskoj, navodi Reuters.

Prethodno je jedan američki diplomatski izvor potvrdio da je u ranim jutarnjim satima u utorak šest sila koje sudjeluju u pregovoru s Iranom - Britanija, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i Sjedinjene Države - održalo sastanak na kojemu nije bilo predstavnika Irana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene