Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jezivo

Postupno gušenje, hipotermija i napadaji panike: Posljedice koje ima zarobljavanje u podmornici su prestrašne

Podmornica OceanGate - 1
Podmornica OceanGate - 1 Profimedia
Aktualno Galerija Potraga za podmornicom - 1 Potraga za podmornicom - 1 Foto: DNEVNIK.hr Potraga za podmornicom - 3 Potraga za podmornicom - 3 Foto: DNEVNIK.hr Podmornica OceanGate Podmornica OceanGate Foto: Profimedia +0 Podmornica OceanGate - 1 Galerija 1/4 >>
Stručnjak američke mornarice objavio je znanstveni rad u kojem objašnjava zdravstvene posljedice koje ima ostanak u podmornici na velikoj dubini. Jezive su.

Veteran američke mornarice upozorio je na jezive zdravstvene učinke zarobljenosti u podmornici samo nekoliko tjedana prije nestanka turističke podmornice Titan.

U znanstvenom radu objavljenom u medicinskom časopisu prošlog mjeseca dr. Dale Molé, bivši direktor podmorske medicine i radijacijskog zdravlja američke mornarice, detaljno je opisao neprijateljsko okruženje na komercijalnim podmornicama, s putnicima suočenim s iscrpljenim zalihama kisika, otrovnim razinama ugljikova dioksida i padajućim temperaturama, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Potraga za podmornicom - 1 Mjehurić nade Dramatična potraga za podmornicom: Čuli se zvukovi lupanja, zbog njih je proširena potraga

Brod Titan, koji još uvijek nije pronađen, ima pročišćivač ugljikova dioksida za uklanjanje viška otrovnog plina koji se nakuplja kada putnici izdišu u zatvorenom prostoru, ali u većini plovila on ima ograničeni kapacitet.

Postoji i opasnost od hipotermije zbog niskih temperatura u dubinama oceana, kao i hiperventilacije izazvane napadajima panike, koja može potrošiti više dragocjenog kisika.

Rad dr. Moléa objavljen je u znanstvenom časopisu 29. svibnja, samo 20 dana prije nego što je brod Titan izgubio kontakt sa svojim matičnim brodom, ostavljajući petero ljudi zarobljeno. Podmornici sada ostaje kisika za samo 40 sati, prema podacima američke obalne straže.

Dr. Molé rekao je da je spašavanje utrka s vremenom, ako putnici nisu već mrtvi zbog katastrofalnog puknuća tlačne posude.

"Zarobljena posada na potopljenom brodu ili podmornici suočava se s mnogim fiziološkim izazovima, uključujući otrovne plinove, izloženost povišenom tlaku okoline i hipotermiju", piše u radu objavljenom u časopisu Ciottone's Disaster Medicine.

Pročitajte i ovo Potraga za podmornicom - 2 Traženje igle u plastu sijena Podmornici još ni traga, a kisika za petero putnika u njoj sve manje: "Svaka sekunda, svaka minuta izgleda kao sati"

Od manjka kisika veći je problem ugljikov dioksid. Sustav za čišćenje uklanja ugljikov dioksid iz atmosfere, čineći zrak sigurnim za disanje. "Oni udišu kisik, a izdišu ugljikov dioksid, koji se mora ukloniti jer inače postaje otrovan."

"Ljudima će unutra biti teško disati, njihova dubina disanja će se povećati. Dobit će glavobolju i postupno će izgubiti svijest", dodao je.

Ako podmornica ne bude pronađena unutar sljedećih 40 sati, ugljikov dioksid će ih ubiti. "To je kao da stavite vreću na glavu. Imat će osjećaj gušenja li gladi za zrakom, a nakon toga slijedi nesvjestica."

Srećom, ako nije došlo do oštećenja njihove podmornice, još uvijek ne bi trebali osjećati nikakve posljedice.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene