Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjetite Stonehenge u Engleskoj

Kako podignuti kamen od 50 tona?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedno od najpoznatijih i najintrigantnijih mjesta na svijetu, Stonehenge, sastoji se od u krugove postavljenih velikih uspravnih kamenih blokova. Stonehenge se smjestio u jugozapadnoj Engleskoj, 3,2 kilometra zapadno od grada Amesburya, i jedan je od najpoznatijih engleskih predpovijesnih spomenika.

Stvorila ga je kultura koja nije ostavila niti jedan pisani dokaz svog postojanja. Stoga se oko značenja i načina izgradnje Stonehenga i dalje vode rasprave, piše Svjetski putnik.

Pročitajte i ovo Ilustracija Britanski Project X Zabava izmakla kontroli: U kuću ih je pokušalo ući više od 100, intervenirala i policija Engleska policija, ilustracija Uspostavljen kordon Drama u Engleskoj, u tijeku velika evakuacija: "Napustite područje i na vraćajte se"

Kako je građen Stonehenge?

Neki od dokaza govore da je najstarije kamenje podignuto oko 2.500 godine prije Krista, a da su zadnji radovi bili oko 1.600 godine prije Krista. Stonhenge je građen u tri faze. U prvoj je fazi gradnje na ovom mjestu postojalao samo jarak, kao i rupe u tlu duboke i široke jedan metar, koje su vjerovatno korištene u nekim vjerskim obredima. Ubrzo je Stonehenge napušten i takav je stajao zaboravljen oko 1.000 godina.

U drugoj fazi izgradnje, oko 2.500 godine prije Krista, veliki kameni blokovi sa više od 20 lokacija raznim su transportnim načinima doveženi na ovo mjesto. Neki od ovih blokova su težili i 4 tone! Jednom kada su kameni blokovi dopremljeni, postavljeni su tako da tvore nepotpun dvostruki krug. U trećoj je fazi gradnje Stonehenga, oko 2.000 godine prije Krista, dopremljeno još kamenih gromada, od kojih najveća teži nevjerovatnih 50 tona! Na koji je način ovo kamenje transportirano možemo samo nagađati...

Tajna Stonehenga

Svrha i razlog postavljana ovih monumentalnih kamenih blokova i dalje nije poznata. Brojni znanstvenici vjeruju da je ovo mjesto koristila neka davna civilizacija u religiozne ili astronomske svrhe, vjerovatno vezane uz sunce i mjesec. Možda je ovo bio divovski kompas, sat ili hram? Mnogi smatraju da je Stonehenge sagrađen od štovatelja Sunca jer je otvor u krugu je okrenut prema ljetnom izlasku Sunca.

Danas je Stonehenge popularno turističko odredište u Engleskoj. Najpopularniji dio dana za posjetiti Stonehenge je vrijeme kada izlazi i zalazi sunce. Tada se tu nađu brojni turisti koji gledaju sunce kroz kamene blokove... Između ovih blokova posjetiteljima nije dozvoljeno hodati!

 Ovo mjesto puno nepoznanica svakome će zagolicati maštu. Sigurno ćete, kao i ostali ljudi koji posjete Stonehenge, osjetiti da se radi o vrlo važnom mjestu. Nemojte se iznenaditi ako nakon obilaska Stonehenga počnete teoretizirati i razmišljati o razlozima i načinu njegove gradnje... Netko će sigurno jednom i shvatiti ovaj bezvremenski spomenik ljudima koji su ga sagradili. (Svjetski putnik)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene