Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovor SAD-a

Unatoč upozorenju Irana SAD nastavlja s akcijom u Perzijskom zaljevu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranski vojni vrh u utorak je zaprijetio poduzimanjem koraka ako američka mornarica vrati svoj nosač zrakoplova u Perzijski zaljev što predstavlja novu eskalaciju u reakcijama Teherana na nove američke sankcije i najavu europskih sankcija koje ostavljaju traga na njezinoj ekonomiji.

Zapovjednik vojske general Ataollah Salehi kazao je da je SAD povukao nosač zrakoplova iz zaljeva zbog iranskih vojnih vježbi te poručio da će Iran poduzeti korake ukoliko se nosač vrati.

'Iran neće ponoviti upozorenje... neprijateljski nosač preseljen je u more kod Omana zbog naših vježbi. Ističem i preporučujem američkom nosaču da se ne vraća u Perzijski zaljev', kazao je Salehi.

'Obavještavam, preporučujem i upozoravam ih oko povratka toga nosača u Perzijski zaljev zbog toga što nemamo običaj izdavati ponovna upozorenja'.

Salehi nije imenovao o kojem se ratnom brodu radi no američki nosač USS John C Stennis predvodi snage u regiji i internetska stranica američke pete flote prikazala ga je prošlog tjedna u Arapskom moru.

Glasnogovornica pete flote nije htjela komentirati iranske izjave.

Zapadne sankcije usmjerene na iranski naftni sektor po prvi su puta ozbiljno ugrozile iransku valutu čija je vrijednost u proteklih mjesec dana pala za 40 posto u odnosu na dolar. Iranska naftna industrija najvažniji je dio ekonomije te zemlje. U Teheranu se se formirali redovi u bankama i neke mjenjačnice zatvorile su vrata dok Iranci nastoje kupovati dolare kako bi zaštititili svoju ušteđevinu.

Američki predsjednik Barack Obama potpisao je na kraju prošle godine sankcije usmjerene na svaku američku financijsku instituciju koja posluje s iranskom središnjom bankom, čime se blokira glavni put plaćanja iranske nafte.

EU bi trebala uvesti nove sankcije do kraja ovog mjeseca, a koje bi mogle uključiti i zabranu uvoza naftnih prozvoda.

Čak i glavna uvoznica iranske nafte Kina, koja je odbila uvesti sankcije toj zemlji, u siječnju je prepolovila uvoz nafte iz Irana i traži popuste na cijenu iranske nafte.

Stoga je Iran na najave sankcija odgovorio ratobornijom retorikom najavljujući da će zatvoriti Hormuški tjesnac, strateški put za prijevoz nafte, a nakon toga proteklih dana održavao je pomorske vježbe ispaljujući rakete dugog dometa.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

Glasnogovornik američkog ministarstva obrane Bill Speaks odgovorio je na upozorenja Irana izjavivši da će SAD će nastaviti razmještati svoje nosače zrakoplova u Perzijskom zaljevu.

Speaks je na taj način reagirao na poruku glavnog zapovjednika iranskih oružanih snaga Ataolaha Salehija, prema kojoj američki nosač zrakoplova, koji se trenutačno nalazi na Bliskom istoku ne treba vraćati u bazu u Perzijskom zaljevu.

'Riječ je o redovitim, ranije planiranim razmještajima koja su u skladu s našom dugoročnom posvećenošću održavanju sigurnosti i stabilnosti u regiji te potpori operacijama koje su u tijeku', rekao je Speaks za Reuters.

Također je rekao da 'američke vojne snage djeluju u skladu s međunarodnim pomorskim konvencijama kako bi zajamčile sigurnu plovidbu u vodama ključnim za svjetsku trgovinu'. Kriza u odnosima Irana i SAD danas je dodano pojačana nakon što je glavni zapovjednik iranskih oružanih snaga Salehi poručio da se američki nosač zrakoplova koji se trenutno nalazi na Bliskom istoku, ne treba vraćati u svoju bazu u Parzijskom zaljevu. (Hina)



 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene