Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza u eurozoni

Portugalski premijer: Nećemo dolijevati ulja na vatru i plašiti građane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zajednička europska valuta euro na najnižoj je razini prema dolaru u posljednje dvije godine. Posljedica je to slabog gospodarskog rasta eurozone.

Nezadovoljni mjerama štednje koje provode njihove vlade, španjolski i portugalski liječnici štrajkaju. I dok se Španjolci pripremaju za nove rezove, portugalska vlada obećava da neće pojačati pritisak na građane.

Pročitajte i ovo Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!" Ilustracija za četvrtinu postotnog boda Europska središnja banka ponovno podigla kamatne stope u eurozoni

Portugalski liječnici štrajkaju. Nezadovoljni su vladinim mjerama štednje. Tvrde da narušavaju zdravstveni sustav. Portugalska vlada bila ih je prisiljena uvesti u zamjenu za 78 milijardi eura međunarodne pomoći. Premijer obećava da daljnjih rezova neće biti.

'Vlada ne priprema povećanje poreza niti slične mjere. Vlada priprema i proučava što mora učiniti za petu međunarodnu procjenu jer postoje rizici koji će imati političke posljedice. Vlada će ih potpuno preuzeti. Ali nećemo dolijevati ulje na vatru i plašiti Portugalce', kaže Pedro Passos Coelho, portugalski premijer.

Štrajkaju i španjolski liječnici. U jednoj madridskoj bolnici su se čak zaključali. I oni su nezadovoljni mjerama štednje. Ali Španjolsku neće zaobići novi rezovi. Premijer Rajoy najavio je povećanje PDV-a s 18 na 21posto u zamjenu za međunarodnu pomoć španjolskim bankama.

'Radnici u javnom sektoru najviše pate, ali i drugi su pogođeni manjim mirovinama, nižim naknadama za nezaposlene, većim porezima. Cijelo društvo plaća posljedice', kaže Nuria, radnica u državnoj službi. Rješenje barem za nezaposlene mlade Španjolce ponudila je njemačka ministrica obrazovanja.

'Jedna od mogućnosti je da oni koji žele mogu doći u Njemačku. Ima odličnih radnih mjesta i mogućnosti za stažiranje', istaknula je Annette Schavan, njemačka ministrica obrazovanja. Nezaposlena je gotovo polovica Španjolaca mlađih od 25 godina. S tim problemom suočava se većina europskih zemalja. Najsnažnijem europskom gospodarstvu - Njemačkoj s druge strane  nedostaje kvalificirane radne snage.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene