Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veličine 9 kruzera

VIDEO Pored nas prolazi asteroid velik poput onog koji je promijenio lice Zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uzbudljiv dan očekuje sve zaljubljenike u svemir. Asteroid približne veličine poput onog koji je prije 65 milijuna godina promijenio lice Zemlje proći će kraj našeg planeta.

Amateri i profesionalci s nestrpljenjem promatraju nebo. Danas će kraj Zemlje proletjeti asteroid veličine 9 kruzera. Nešto veći objekt opstanka je stajao dinosaure. 'Ovaj objekt ne predstavlja opasnost za Zemlju, ali se nama pruža dobra prilika da proučimo njegovu veličinu, oblik i rotaciju', kaže Lindley N. Johnson iz NASA-e. Dakle, asteroid će proći na sigurnoj udaljenosti i ne predstavlja ni najmanju prijetnju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Atmosferu ispunio otrovnim plinovima Masivni asteroid koji je ubio dinosaure bio je puno razorniji nego što se prethodno mislilo Slika nije dostupna ISTRAŽIVANJE DUBINA Hoćemo li konačno saznati kako je došlo do izumiranja dinosaura?

>> VIDEO Evo kako će izgledati izgledati misija hvatanja asteroida

Prema očekivanoj putanji, od našeg će planeta biti udaljen 15 puta više od Mjeseca. 'Ovaj asteroid nam zaista ne predstavlja nikakvu opasnost, ali ipak spada u onu klasu asteroida koji se pažljivo prate. To su oni, da tako kažemo, bliski asteroidi', rekao nam je Ante Radonić, voditelj planetarija u Tehničkom muzeju Zagreb.

Krajem godine stiže komet

Zanimanje javnosti za Zemlji bliske objekte poraslo je nakon nesreće u ruskom Čeljabinsku, u veljači ove godine. NASA je 2013. proglasila godinom kometa i asteroda, a najuzbudljiviji događaj godine očekuje nas krajem studenog. Stiže nam komet Ison. Očekuje se da će biti vidljiv tijekom dana. 'Očekujemo jednu veliku, da tako kažemo, maglicu plina i prašine koju će taj komet stvoriti uokolo sebe kao takozvanu komu, velik rep i očekujemo da će sjaj biti jako velik', kaže Radonić.

Ovi objekti ne predstavljaju opasnost za Zemlju, a u slučaju da neki u budućnosti i zaprijeti, iz NASA-e poručuju - jedina raspoloživa zaštita je molitva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene