Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem su i dabrovi

Poplave u Poljskoj: Vodeni val putuje na sjever, ojačavaju se brane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodeni val nabujale rijeke Visle putuje na sjever i dosegao je Pomorje (Pomeraniju) na Baltičkoj obali tako da sjeverni dijelovi Poljske ojačavaju brane pred poplavama koje su prije devet dana pogodile tu zemlju i odnijele 15 života dosad i pričinile štetu procijenjenu na 2,43 milijardi eura.

Vatrogasci i policija cijelu su noć na utorak u gradu Tczew na sjeveru Poljske pripremali brane, a 11 osoba evakuirano je iz obližnjega grada Gniew jer je brana na jednome mjestu popustila. Spasilački napori nastavljaju se u središnjoj Poljskoj. Stanje je napose teško u selu Dobrzykow gdje bi, ako brana popusti, poplave ugrozile 25 općina.

Pročitajte i ovo Tuča u Slavonskom Brodu Dobro je biti na oprezu Oluja pogodila dijelove Slavonije, potopila Slavonski Brod: Što nas očekuje danas? Slika nije dostupna Nova uzbuna Poljska: Zbog poplava evakuirano 30.000 ljudi

Evakuacija 4.000 stanovnika nastavlja se iz gradova Slubice i Gabin jer je brana popustila u ponedjeljak, a oko 400 ljudi evakuirano je u ponedjeljak noću iz grada Plock u središnjoj Poljskoj. Razina vode pala je u Varšavi na 7,18 metara u utorak ujutro pošto je kasno u subotu dosegla 7,7 metara.

U ponedjeljak je pronađeno tijelo 67-godišnjeg muškarca u rijeci Koszarow na jugu za kojeg su vlasti objavile da je 15. žrtva poplava. Svi stanovnici pogođeni poplavom primit će pomoć, rekao je premijer Donald Tusk te izvijestio da bi štete izazvane poplavama koje su počele prije devet dana mogle premašiti 10 milijardi zlota (2,43 milijardi eura).

>> Poplave u Poljskoj odnijele 15 života, vodostaj ne opada

Francuska agencija AFP prenosi izjavu ministra unutarnjih poslova Jerzyja Millera na konferenciji za novinare da su dabrovi 'najveći neprijatelji brana' jer oni 'žive duž brana na rijeci Visli i uvelike pridonose pogoršanju stanja'. U Poljskoj živi 50.000 dabrova i djelomice su zaštićeni, a nakon poplava lokalne vlasti povećale su kvote za njihov izlov. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene