Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv na evakuaciju

Poplave u Poljskoj odnijele 15 života, vodostaj ne opada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
100.000 ljudi trebalo bi napustiti Varšavu zbog poplava nakon izlijevanja rijeke Visle.

Poplave su već odnijele 15 života i zatvorile 220 škola i okolne ulice. Voda se popela do drugih katova pojedinih zgrada. Gradonačelnica Varšave, Hanna Gronkiewicz-Waltz jučer je dala odluku o zatvaranju škola kao mjeri opreza. Ministar unutarnjih poslova Jerzy Miller rekao je da je stanje  teže nego se očekivalo zbog velikog vodenog vala.

Pročitajte i ovo Tuča u Slavonskom Brodu Dobro je biti na oprezu Oluja pogodila dijelove Slavonije, potopila Slavonski Brod: Što nas očekuje danas? Slika nije dostupna Nova uzbuna Poljska: Zbog poplava evakuirano 30.000 ljudi

'Vodostaj Visle ne opada već šest dana' ni u jednom gradu kroz koji rijeka teče, što povećava opasnost da popuste nasipi natopljeni vodom, istaknuo je Miller pred novinarima.

>> VIDEO Poljska: Poplavljeno naselje, 12 mrtvih

'Prijetnja je ozbiljna. Ovo je pitanje života i smrti i bolje je da djeca ostanu kod kuće s roditeljima,' izjavila je varšavska gradonačelnica. Mnogi Poljaci odbili su napustiti domove jer se boje da ih ne opljačkaju. Selo Swiniary jučer je bilo potpuno potopljeno, voda se popela gotovo do krovova kuća. Ministar obrane, Bogdan Klich, poslao je pet helikoptera da evakuiraju ljude. Voda je potopila i dio grada Wroclawa. Stotine tisuća hektara zemljišta poplavljeno je nakon izlijevanja Visle i Odre, što se nije dogodilo od 1884, rekao je glasnogovornik vatrogasne službe Pawel Fratczak. (Hina/A.E.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene