Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Među njima i najbogatiji

POPIS DRŽAVA: Oni su uz Ameriku u borbi protiv džihadista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Države su se obavezale na borbu protiv džihadista Islamske države (IS) u Iraku u Siriji, stoji u priopćenju objavljenom nakon sastanka u Džedi u nazočnosti američkog državnog tajnika Johna Kerryja.

"To bi moglo uključivati sudjelovanje u koordiniranoj vojnoj kampanji", navodi se u tekstu i dodaje da su sudionici razgovarali o strategiji uništenja IS bez obzira gdje se nalazila.

Pročitajte i ovo Američki vojnici U napadu nisu stradali civili Ubijen jedan od vodećih ljudi ISIS-a: "Planirao je terorističke napade u Europi" Snajperist SDF-a cilja mete ISIS-a (Foto: AFP) IZABRAN NOVI Objavljeni detalji smrti vođe Islamske države: Raznio se samoubilačkim pojasem nakon što je opkoljen

Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Katar, Oman, Egipat, Irak, Jordan, Libanon i Sjedinjene Države su dogovorili da će se ujediniti protiv prijetnje koju za regiju i za svijet predstavlja terorizam u svim oblicima, uključujući i Islamsku državu, precizira se u priopćenju.

Sastanak u Džedi je održan na razini ministara vanjskih poslova, nakon govora američkog predsjednika Baracka Obame koji je izjavio da je spreman napasti IS i proširiti napade koji u Iraku traju mjesec dana.

Države nazočne u Džedi su pristale "sudjelovati u globalnoj borbi protiv IS", stoji u priopćenju, koje ističe njihov angažman u "iskorjenjenju svjetskog terorizma".

Izvješće UN-a: Djecu koriste za samoubilačke napade, sve je više mrtvih

Obama je izjavio da je "cilj jasan: oslabiti i s vremenom uništiti IS, terorističku organizaciju kojoj je jedina vizija masakr svih onih koji joj se suprostave".

Dodao je da će Amerika voditi veliku koaliciju uništenja te terorističke prijetnje, dok na uspostavi te koalicije radi državni tajnik Kerry sa saveznicima SAD-a.

Kerry je izjavio da arapske zemlje imaju prvorazrednu ulogu u toj borbi.

U dokumentima se ne spominje Turska, koja je bila zastupljena na ministarskom sastanku.

U Ankari je jedan vladin izvor naveo da Turska neće sudjelovati u oružanim operacijama međunarodne koalicije već će se u potpunosti koncentrirati na humanitarne operacije.

U Džedi je jedan američki dužnosnik izjavio da "razumije težak položaj Turske čiji su diplomati trenutačno zadržani na teritorijima pod kontrolom IS" i zaključio da će "Turci donijeti odluku o ulozi koju mogu preuzeti".

Saudijski ministar vanjskih poslova princ Saud bin Faisal se zalagao za globalnu akciju protiv terorizma. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene