Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Terencem pokosio pješake, potom ih napao nožem

Ozlijeđene spašavao i liječnik iz Kaštela, telefonski poziv spasio mu je život!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napadač koji se u subotu poslije podne vozilom zaletio u skupinu pješaka u Grazu ubio je najmanje troje ljudi, javljaju austrijski mediji.

Sedmogodišnji dječak i jedna žena te još jedna osoba poginuli su kad se počinitelj, 26-godišnji Austrijanac bosanskohercegovačkih korijena, terenskim vozilom zaletio u mnoštvo u Herrengasse u središtu Graza. Prema navodima očevidaca, koje prenosi Kleine Zeitung, počinitelj je najprije automobilom zahvatio jednu biciklisticu i jednu ženu na motociklu, a nakon toga izišao je iz vozila i napao pješake nožem.

Pročitajte i ovo Policija je okružila trgovački centar u Sydneyju - 4 Napadač upucan FOTO/VIDEO Preminula mama koju je manijak u šoping-centru izbo zajedno s bebom Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih

OPLJAČKALE GA I SLOMILE MU RUKU Dvije djevojke napale umirovljenika nožem i pištoljem

Na mjesto napada upućena su četiri helikoptera i 60 kola hitne pomoći. U središtu Graza promet je potpuno blokiran.

 Policija službeno nije potvrdila smrt žrtava, ali mediji su objavili informacije o dvoje mrtvih. Na mjestu napada održavala se priredba uoči utrke Formule 1 koja bi se ovoga vikenda trebala održati u obližnjem Spielbergu. Prema prvim informacijama, u napadu ima čak 50 ozlijeđenih, od toga desetoro teško.

Mediji javljaju da je policija u međuvremenu uhitila napadača. (Hina)

Hrvatski liječnik priskočio u pomoć

Kaštelanski anesteziolog Antonio Jerčić, koji odnedavno radi u privatnoj klinici Kreuzschwestern u Grazu, u subotu je sudjelovao u pružanju pomoći pješacima na koje se u središtu Graza terenskim vozilom zaletio 26-godišnji Austrijanac bosansko-hercegovačkih korijena te ih potom napao nožem.

Jerčić je Hini izjavio kako je u vrijeme napada sa svojom obitelji (supurgom i tri djevojčice) autobusom stizao na glavni trg u Grazu, kada je dispečer vozaču javio što se dogodilo.

"Naišli smo nekoliko minuta nakon napada. Čule su se sirene. Izišli smo iz autobusa i vidjeli ljude kako trče prema nama. Djeca su mi se prestrašila, a supruga zabrinula. Rekao sam im da ne mogu samo stajati i da idem pomagati. Shvatio sam da se radi o nečem velikom. Ostavio sam obitelj i pohitao pomoći. Otišao sam nekih stotinjak metara dalje. Policija je već bila blokirala cijelo područje. Sve se odvijalo jako brzo", kazao je Jerčić.

Rekao je kako se predstavio policajcu koji ga je pustio u ograđeno područje i uputio ga kome da se javi. "Vidio sam dva pokrivena tijela. Civili su plakali, neki zurili u prazno. Bilo je puno kola hitne pomoći, na desetke liječničkih timova, puno policije. Područje su nadlijetali helikopteri. Javio sam se koordinatoru", kazao je.

Istaknuo je kako nije bio jedini liječnik "u civilu" koji je pomagao unesrećenima, već se u blizini zateklo još šest liječnika koji su se javili kako bi pružili pomoć. "Pomagali smo lakše ozlijeđenim ljudima. Sve je bilo jako dobro i vrlo brzo organizirano. Na trgu su napravili trijažni centar. Sve je bilo vrlo koordinirano, a moja pomoć minimalna", ispričao je samozatajni kaštelanski anesteziolog.

Jerčić je kazao kako je sa svojom obitelji izbjegao postati žrtva suludog vozača, a sve zahvaljujući tome što su zakasnili na autobus. Razlog tomu je bio taj, priča Jerčić, što je njegova supruga pričala na telefon sa svojim bratom u Splitu, pa su namjerno propustili prvi autobus. Dodao je kako često sa suprugom i djecom zna sjesti na taj trg, a to su željeli napraviti i u subotu, no srećom telefonski poziv im je spasio život.

Još dok je radio u Kliničkom bolničkom centru (KBC) Split, doktor Antonio Jerčić prije pet godina je spasio dvojicu mladih nogometaša Neretvanca iz Opuzena, koje je pod tušom stresla struja.

Brzo je reagirao i reanimirao ih, spasivši im živote, a zbog toga je dobio nagradu Grada Kaštela. Sudjelovao je i u intervenciji u tragediji vatrogasaca na Kornatima, te spašavanju 55 teško ozlijeđenih u najvećoj željezničkoj nesreći u Hrvatskoj, kada je u Kaštelima izletio nagibni vlak na relaciji Zagreb-Split.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene