452406
452406
452406
452406
452406

Polovinu izbjeglica u svijetu primilo deset zemalja

  • , 04.10.2016., 15:43
  • Autor:
  • komentara

Deset zemalja koje u svjetskom BDP-u sudjeluju s 2,5 posto, primile su više od polovine izbjeglica u svijetu, objavio je Amnesty International kritizirajući sebičnost bogatih zemalja.

 
 
 
 
Migranti Sredozemljem plove u pretrpanim brodovima (Foto: AFP)
Migranti Sredozemljem plove u pretrpanim brodovima (Foto: AFP)

U izvješću o položaju 21 milijuna izbjeglica u svijetu, organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu žali što zemlje u neposrednom susjedstvu s kriznim područjima nose teret svjetskog problema s izbjeglicama.

Deset zemalja je prihvatilo pedeset šest posto izbjeglica, navodi se u izvješću u kojemu Amnesty predlaže da najbogatije zemlje pronađu dom za 10 posto izbjeglica svake godine.

"Mali broj zemalja je ostavljen da čini puno više samo zato što su njihovi susjedi u krizi", ističe glavni tajnik Amnestyja Salil Shetty, predstavljajući izvješće "Rješavanje svjetske izbjegličke krize: od izbjegavanja do raspodjele odgovornosti".

"Vrijeme je da odgovorni povedu ozbiljnu, konstruktivnu raspravu o tome kako će naša društva pomoći ljudima koji moraju napustiti dom zbog rata i progona."

Amnesty podsjeća da su najviše izbjeglica primili Jordan (više od 2,7 milijuna), Turska (2,5 milijuna), Pakistan (1,6 milijuna) i Libanon (više od 1,5 milijuna).

Preostalih šest zemalja su: Iran (979.400), Etiopija (736.100), Kenija (553.900), Uganda (477.200), Demokratska Republika Kongo (383.100) i Čad (369.500). (Hina)

 

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se