Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smjenjena vodstva

Poljski ministar kulture kaže da će staviti državne medije u likvidaciju

Poljska javna televizija u Varšavi
Poljska javna televizija u Varšavi Foto: Afp
Poljski ministar kulture objavio je u srijedu kako će staviti javnu televiziju, radio i novinsku agenciju u likvidaciju, čime je produbio spor oko budućnosti javnih medija nakon promjene vlasti u zemlji.

Poljski ministar kulture poručio je da će javnu televiziju, radio i novinsku agenciju staviti u likvidaciju. Na taj način je dodatno produbio spor oko budućnosti javnih medija nakon promjene vlasti u Poljskoj.

Pro-EU koalicija na čelu s Donaldom Tuskom preuzela je vlast u Poljskoj ovog mjeseca te je smijenila vodstva javnih medija za koje tvrdi da su postali propagandna glasila prethodno vladajuće nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS).

Pročitajte i ovo Pješak poginuo u naletu automobila u naselju Jošine svemu prethodila svađa? FOTO Policija blokirala ulaz u Jošine: Namjerno autom naletio na pješaka i usmrtio ga? Privedena jedna osoba

PiS kaže kako je vlada zaobišla uobičajenu parlamentarnu proceduru prilikom provođenja svoje politike prema javnim medijima.

Ovaj potez uslijedio je nakon odluke predsjednika Andrzeja Dude, saveznika PiS-a, da stavi veto na prijedloge nove vlade o financiranju javnih medija.

"Zbog odluke predsjednika Republike Poljske da obustavi financiranje javnih medija, odlučio sam staviti u likvidaciju tvrtke Telewizja Polska SA, Polskie Radio SA i Polska Agencja Prasowa SA", objavio je ministar kulture Bartlomiej Sienkiewicz na X-u.

"U sadašnjoj situaciji, ovakvim djelovanjem osigurat će se nastavak poslovanja ovih kompanija, provesti potrebno restrukturiranje i spriječiti otpuštanja radnika u navedenim tvrtkama", dodao je.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Srbiji Iz minute u minutu Novi veliki prosvjed u Beogradu, oglasio se Vučić: "Sveta je narodna volja..."

Istaknuo je da stanje likvidacije u svakom trenutku može povući vlasnik poduzeća, odnosno država.

Zastupnica PiS-a Joanna Lichocka poručila je objavom X-u da "Tuskova vlada uništava poljske medije".

"To je čin kojim se oštećuje država", dodala je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene