Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon izglasavanja novog zakona

Poljska: Ostavke direktora nekoliko kanala državne televizije TVP

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Direktori nekoliko kanala poljske državne televizije TVP predali su ostavke nakon što je 31. prosinca parlament usvojio zakon o javnim medijima koji nadzor nad javnim medijima predaje konzervativnoj stranci na vlasti, objavila je u subotu mrežna stranica novinarprenosi u subotu nmjrežna.

Direktori dva kanala TVP1 I TVP2 , kao i dužnosnici kanala TVP Kultura, informativne agencije TAI i ureda za ljudske resurse TVP u četrvtak su predali ostavke predsjedniku grupe koji ih je prihvatio, piše na stranici wirtualnemedia. pl, a prenijeli su je u subotu drugi mediji.

Pročitajte i ovo Traktori blokirali autocestu - 3 Veliko nezadovoljstvo Poljski poljoprivrednici traktorima blokirali autocestu prema Njemačkoj Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

Nikakav službeni razlog njihove odluke nije objavljen, ali ostavke su predane na dan izglasavanja novog zakona u medijima u poljskom senatu kojim dominiraju konzervativci stranke Pravo i pravda Jaroslawa Kaczynskog.

Sporni zakon u srijedu je prihvatio i donji dom parlamenta unatoč prosvjedima oporbe i međunarodnih ustanova.

Na temelju odredbi novog zakona, trenutačno prestaje mandat ravnateljima javnog radija i televizije kao i članovima nadzornih vijeća. Ministar financija odsad je nadležan za imenovanje i opoziv novih ravnatelja javnih medija koji su se dosad birali na natječaju koji je provodilo Državno audiovizualno vijeće.

Neke medijske organizacije poput Europske radiotelevizijske unije, Društva europskih novinara i Reportera bez granica, izrazile su "ogorčenje" tim zakonom koji se "uvodi nabrzinu, bez ikakvih konzultacija", navodi se na mrežnoj stranici Europske radiotelevizijske unije.

Prvi program poljske državne radio postaje Jedynka u petak je svakog punog sata naizmjence emitirao nacionalnu i europsku himnu kako bi privukao pozornost na ugroženi pluralizam i slobodu riječi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene