Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I dalje nema detalja

Politički analitičar o putovanju Predsjednice u SAD

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured hrvatske predsjednice ni u četvrtak nije objavio detalje oko njezina putovanja u SAD.

Informacija je ipak stigla i to od američkog senatora s Floride, Marca Rubia. Rubio se susretom s hrvatskom predsjednicom pohvalio na na svojem službenom Twitter profilu. Informacije o putovanju predsjednice čeka i povjerenstvo za sukob interesa.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić, vojni analitičar Radikalna opcija Vojni analitičar za Dnevnik Nove TV o eskalaciji nasilja na Bliskom istoku: "Jedna mogućnost je vrlo opasna'' Sastanak izraelskog ratnog kabineta Sukob na Bliskom istoku VIDEO/FOTO Klizi li svijet u novi rat? Izrael će odgovoriti Iranu: ''Imamo planove za obranu i napad''

Fotografija s neformalnog susreta s Marcom Rubiom jedini je pravi trag kakve takve političke aktivnosti Kolinde Grabar-Kitarović u SAD-u.

Neslužbeno se spominjalo da će se hrvatska predsjednica u SAD-u neformalno susresti s nekim od budućih suradnika Donalda Trumpa. No u kadrovskim križaljkama za Trumpovu administraciju, Rubio, koji mu je bio protukandidat na predizborima, se ne spominje.

Politički analitičari smatraju da se predsjednica morala sastati sa svojim kolegom Obamom, a ne senatorom.

''Na neki način ovdje se degradira funkcija predsjednika Republike Hrvatske i svodi je se na funkciju relativno običnog političara što si ne bi smjela dozvoliti. Postavlja se pitanje postoji li nekakav rascjep u odnosima između Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Pantovčaka zato što je ovo predsjednica trebala izvesti definitivno u suradnji s njima'', smatra politički analitičar Mate Mijić.

No ministarstvo je za sada bez komentara. Premijer vjeruje da je predsjednica vodila razgovore u interesu Hrvatske.

''To što smo sukreatori što vodimo vanjsku politiku ne znači da se baš u svakom razgovoru moramo unaprijed konzultirat. Hrvatska politka je jasna svatko od nas vodi svoje razgovore u okvirima zacrtanih strateških ciljeva RH'', kaže Andrej Plenković.

Zbog nejasnih okolnosti boravka u SAD-u, predsjednica je prijavljena Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa koje je zatražilo njezino očitovanje. Čelnik oporbe smatra da se sve treba istražiti.

''Očekujem da sva tijela u Hrvatskoj svi organi rade svoj posao i vjerujem da će to ispitati i utvrditi ako je bilo bilo kavih nepravilnosti'', rekao je šef SDP-a Davor Bernardić.

Službeni posjet, o kojem javnost ne zna gotovo ništa, trebao bi završiti u četvrtak.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene