Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U četiri oka

Slučajno otkriveno s kim se predsjednica sastala u Americi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja boravi u Sjedinjenim Državama, sastala se s republikanskim senatorom Marcom Rubiom s kojim je, kako je naveo Rubio na svom Twitter profilu, razgovarala o načinima jačanja odnosa SAD-a i Hrvatske unutar NATO-a.

Rubio je na svom Twitter profilu objavio fotografiju s Grabar-Kitarović, s kojom se sastao u srijedu navečer. Rubio je naveo da je s predsjednicom Hrvatske razgovarao o načinima jačanja američkih odnosa s "bliskim NATO saveznikom".

Pročitajte i ovo Milanović o Kolindi - 7 Oštre izjave Bivši ruski veleposlanik komentirao eksplozivne optužbe bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Zoran Milanović TKO JE SABOTIRA I PROTIV NJE LOBIRA... Milanović o eksplozivnim optužbama Grabar-Kitarović: "Dajte im dovoljan štrik, pa će se već sami objesiti"

Ured predsjednice objavio je 31. prosinca da Grabar-Kitarović odlazi u posjet Sjedinjenim Državama gdje ostaje do 5. siječnja. Ured nije objavio druge pojedinosti o posjetu.

Tada su mediji neslužbeno objavili da se Grabar-Kitarović u SAD-u treba sastati s nekoliko članova prijelaznog tima novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa i nekoliko ljudi koji se razmatraju za buduću američku administraciju.

U Uredu predsjednice tu informaciju Hini nisu ni potvrdili niti demantirali.

U srijedu je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković povrdila da je zaprimila tri prijave zbog puta predsjednice Grabar-Kitarović u SAD te da će povjerenstvo provjeriti ima li u tom slučaju razloga za pokretanje postupka.

Orešković je rekla da se u prijavama od povjerenstva traži da utvrdi je li povodom putovanja predsjednice Republike u SAD došlo do povrede odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Problem je što se ne zna je li riječ o privatnom putovanju koje je pokriveno i plaćeno sredstvima državnog proračuna ili se uistinu radi o službenom putovanju s protokolom i pratećim okolnostima koje jedan službeni put prati, pojasnila je Hini predsjednica Povjerenstva.

"Okolnosti puta nisu poznate, a iz onoga što je dosad javno objavljeno i dostupno nije razvidno radi li se o privatnom ili službenom putovanju", objašnjava predsjednica povjerenstva koje je od nadležnih tijela zatražilo relevantne podatke i dokumentaciju.

Nakon što dobiju zatražene podatke i dokumentaciju, povjerenstvo će na javnoj sjednici raspravljati o tome ima li ikakvih razloga ili povoda za pokretanje postupka u ovom slučaju.

Iz Ureda predsjednice nisu imali komentar na prijave koje su pristigle povjerenstvu. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene