Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korupcija u Španjolskoj

'Političari pronevjerili više od četiri milijarde eura'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog političke korupcije u Španjolskoj na području trgovanja nekretninama u zadnjih deset godina pronevjereno je oko 4,12 milijarda eura, piše španjolski dnevni list desnog centra El Mundo.

Dnevnik tu procjenu temelji na gotovo 30 sudskih postupaka i istraga koje je u zadnjih deset godina pokrenulo španjolsko pravosuđe, među kojima je i glasovita afera Malaya, zbog korupcije u urbanizmu u Marbelli, na jugu Španjolske (pronevjereno 2,4 milijarde eura). El Mundo podsjeća na najnovije afere na Balearima (62 milijuna eura), u Santa Colomi u Kataloniji (45 milijuna) i na takozvanu aferu Guertel (45 milijuna) u kojima su novac pronevjerila poduzeća povezana s oporbenom Narodnom strankom (PP, desnica).

Pročitajte i ovo Ilustracija USUSRET IZBORIMA Jesu li političari odgovorni za govor mržnje ispod svojih objava na društvenim mrežama? Lee Jae-myung Priznao "Ne želim da on to postane!" Muškarac optužen da je nožem izbo južnokorejskog političara: To je napravio iz suludog razloga

Dnevnik traži da se provede niz mjera za suzbijanje korupcije, a napose da se postrože kazne za prekršitelje i da se reformiraju izborni zakoni i zakoni o financiranju političkih stranaka u Španjolskoj. Kako piše El Mundo, Španjolska je od 2005. do 2008. pala s 25. na 28. mjesto na popisu najmanje korumpiranih zemalja koji je sastavila nevladina organizacija Transparency International. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene