Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žrtva imala 24 godine

Policija se usporedila s likovima iz Top Guna kada su pronašli mrtvo tijelo, majka žrtve: "To je više nego bezosjećajno"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U tvitu istražitelji mjesta zločina čestitaju sami sebi na brzini svog rada koristeći gif iz filma Top Gun gdje si glavni likovi daju pet.

Ispod vijadukta autoceste u Kentu trava i koprive su već sakrile svetište koje je ostalo u sjećanju na Azru Kemal. 24-godišnjakinja je ondje preminula u srpnju 2020. godine kada joj se auto zapalio te je pala s mosta. Putovala je natrag u London s prijateljem.

Bolničari su uzalud pokušavali spasiti Azru, a policija je pozvana na mjesto događaja. No, Azrina obitelj nedavno je bila šokirana kada je otkrila što je policija objavila na svom Twitteru neposredno nakon istrage.

U objavi na dan kada je Azra umrla, istražitelji mjesta zločina čestitaju sami sebi na brzini posla koristeći GIF iz filma Top Gun gdje si glavni likovi daju pet. Ovo slavlje bilo je zbog činjenice da su "preminulu osobu identificirali unutar 90-ak minuta od dolaska na mjesto događaja".

 Azrina majka Nevres Kemal rekla je za SkyNews: “Ta objava je bila jednostavno užasna. Nisam mogla vjerovati da će profesionalni policajci sami sebi dati pet i tapšati se po leđima, po leđima smrti moje kćeri. To je više nego bezosjećajno. Neprihvatljivo je. Kakav je način razmišljanja ljudi koji istražuju zločine u naše ime?"

Drugo izvješćuje u roku od nekoliko sati tvrdi da je policija "uvjerena da nema sumnjivih okolnosti", iako gospođa Kemal kaže da joj je rečeno da još uvijek istražuju. Prvoosumnjičeni, muškarac s kojim je Azra putovala, rekao je da Azra u mraku nije vidjela pad između kolnika, jer se penjala preko centralne rampe. Pušten je bez daljnjih radnji, a istraga je zatvorena prvog dana.

Obitelj smatra da je istraga prebrzo okončana

Da nisu zatvorili slučaj, policija u Kentu mogla je zadržati forenzički materijal uzet od svog prvog osumnjičenika i provesti forenzičku obdukciju Azrinog tijela, kako bi potražila tragove je li se Azri išta dogodilo prije nego što je ona pala. Umjesto toga, napravili su standardnu obdukciju, odlučivši da ono što se dogodilo nije sumnjivo.

Gospođa Kemal kaže o takvom postupanju policije: "Radite posao koji trebate. Pogledajte informacije, pogledajte tragove, pogledajte vremenske okvire, pogledajte razgovore, vratite se na svjedoke, jer nitko nije vidio Azrinu smrt. Treba postojati jedinstven proces. Ako postoji smrt, a nema svjedoka smrti, svi bi trebali imati pravo na forenzičku obdukciju."

Pročitajte i ovo Ilustracija Šok u Argentini Dječak (13) krvnički ubio najboljeg prijatelja: Zadao mu je 10 udaraca u glavu tijekom školskog odmora

Glasnogovornik policije Kenta rekao je kako je njihova istraga bila potpuna i temeljita te kako su "policajci utvrdili da nema sumnjivih okolnosti, a muškarac koji je prvobitno bio uhićen u vezi s incidentom pušten je bez optužbe. Policijska istraga o okolnostima potom je nastavljena nekoliko mjeseci kako bi se pomoglo istrazi mrtvozornika. Naknadna istraga o smrti vratila je presudu o nesreći.“

Nezavisni ured za policijsko postupanje (IOPC) zaprimio je zahtjev za provedbu daljnje istrage o pritužbi u veljači 2022. godine. U odgovoru, IOPC je zaključio da je istraga u pitanju bila „razumna i razmjerna i da je pružena prihvatljiva usluga u pogledu kaznene istrage ženine smrti. Zahtjev za preispitivanje pritužbe nije prihvaćen."

Pročitajte i ovo Prvi dan Ultre - 3 Festival u Splitu Policija zbog Ultre imala pune ruke posla: "Dva muškarca došla su krasti lančiće i nakit"

Od tada je uspješno uložena žalba na tu odluku kroz sudsku reviziju, a dio istrage IOPC-a ponovno je otvoren.

Uvredljivi tweetovi su uklonjeni, a žalbu razmatraju neovisne policijske snage.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene