Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj u Kanadi

Policija riješila 48 godina star slučaj tajanstvene ''Gospođe iz rijeke'': Objavljeni jezivi detalji

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Žena poznata kao ''Gospođa iz rijeke'' identificirana je gotovo pet desetljeća nakon što je pronađena kako pluta u rijeci, objavila je kanadska policija.

Jewell "Lalla" Langford, čije je djevojačko prezime bilo Parchman, otputovala je u Montréal u travnju 1975., ali se nikad nije vratila kući i njezina je obitelj prijavila njezin nestanak.

Njezini ostaci pronađeni su 3. svibnja 1975. u rijeci Nation u istočnom Ontariju, pa je Langford (48) postala poznata kao ''Gospođa iz rijeke''.

U ožujku 2022. njezini posmrtni ostaci vraćeni su u SAD, nakon čega je uslijedila komemoracija i pokop. Što se dogodilo prije 48 godina, tek je nedavno otkriveno.

Policija otkrila jezive detalje

Langford je zadavljena ravnim plastičnim televizijskim kabelom, prema DNA Doe Projectu, neprofitnoj organizaciji koja radi na identificiranju nepoznatih osoba, te je pomoću istraživačke genetske genealogije pomogla policiji u slučaju Langford.

Njezine ruke i gležnjevi bili su vezani muškim kravatama, a lice joj je bilo omotano kuhinjskom krpom.

Prikazi forenzičkih umjetnika i trodimenzionalna aproksimacija lica razvijena 2017. nisu mogli pomoći u identificiranju Langford ili bilo kojeg potencijalnog osumnjičenika sve do kraja 2019., kada je Centar za forenzičke znanosti u Torontu dobio novi DNK profil Langford koji je odgovarao uzorcima prikupljenim od dva pojedinca navedena u obiteljskom DNK stablu, piše CNN.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević pred zgradom Poglavarstva koju pretražuje policija zbog prijetnje bombom lažna dojava "Bomba u Poglavarstvu": Pirotehničari pregledali zgradu, zaposlenici se vratili na posao

Nakon duge istrage koja je trajala 47 godina uhićen je Rodney Nichols (81), koji je pred sudom u Ontariju kazneno optužen za ubojstvo Langford.

Genetika pomogla rješavanju misterija

"Zahvaljujući napretku u znanosti o genetskoj genealogiji i kolektivnoj predanosti svih uključenih istražitelja, došli smo do rješenja koje pomaže obitelji i prijateljima nestale osobe'', istaknuo je inspektor Daniel Nadeau iz Odjela za kriminalističke istrage.

''Možemo biti zadovoljni rezultatima ove istrage i činjenicom da smo uspjeli vratiti ostatke Jewell Langford njezinim voljenima'', dodao je.

Iako je policija otkrila da su se Langford i Nichols međusobno poznavali, nije objašnjena priroda njihova odnosa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Strava na sjeveru Leš partnerice držao u zamrzivaču i uzimao mirovinu: "Svima je rekao da je živa. Hladnjak je koristio i za druge stvari..."

''Langford je bila istaknuta članica poslovne zajednice Jacksona u Tennesseeju koja je bila suvlasnica toplica sa svojim bivšim suprugom'', navodi se u priopćenju. Bila je predsjednica lokalnog ogranka Američke udruge poslovnih žena, a 1971. godine njezini su je kolege izglasali za ženu godine.

"U tom pogledu, ona je doista bila žena ispred svog vremena'', rekla je Janice Mulcock, umirovljena detektivka pokrajinske policije Ontarija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene