Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Banksy'' u Zaragozi

Policija razbila kriminalnu grupu koja je krivotvorila i prodavala radove najpoznatijeg nepoznatog umjetnika na svijetu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Policija u Španjolskoj je uhitila krivotvoritelje Banksyjevih radova, a nisu isključena ni dodatna uhićenja.

Španjolska policija razbila je kriminalnu organizaciju za koju se sumnja da se bavila izradom i prodajom krivotvorenih Banksyjevih radova. Prodavali su ih diljem svijeta po cijeni do 1500 eura po komadu.

Uhićene su dvije osobe u gradu Zaragozi gdje su krivotvorine navodno napravljene i još dvije osobe za koje se sumnja da su stavile radove na prodaju, objavila je katalonska regionalna policija.

Policija sumnja da je grupa najmanje 25 radova, napravljenih bojom u spreju na kartonu, u specijaliziranim trgovinama, prodala aukcijskim kućama u Barceloni i online kupcima u Njemačkoj, Škotskoj, Španjolskoj i SAD-u, piše Guardian.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nastale kolone Promet normaliziran nakon incidenta na Črnomercu: Na zagrebačkom okretištu izletio tramvaj

Grupa je i krivotvorila potvrde u kojima se tvrdi da je radove izradio Banksy kao dio svog projekta Dismaland, privremene izložbe koja je nalikovala sumornom tematskom parku postavljenom 2015. u  engleskom primorskom gradiću Weston-super-Mare, u blizini Banksyjeva rodnog grada Bristola.

Izložba, označena kao "najrazočaravajuća nova atrakcija za posjetitelje Ujedinjenog Kraljevstva", prikazivala je oronuli dvorac iz bajke u jarku mutne vode i modele čamaca na bazenu punom izbjeglica.

Policija je rekla da je istragu započela prošle godine nakon što je otkrila prodaju nekoliko lažnih Banksyjevih djela. U prosincu su otkrili radionicu u Zaragozi u kojoj su dva mlada sljedbenika Banksyjeve urbane umjetnosti koja su imala ekonomskih problema stvarala radove.

Istraga ostaje otvorena i policija je rekla da ne isključuju nova uhićenja.

Pročitajte i ovo Supermarket - 1 Objavila agencija za hranu Provjerite zalihe: S tržišta povučen napitak zbog povećanog sadržaja mikotoksina

Banksy je najpoznatiji nepoznati umjetnik na svijetu, naime, njegov identitet, unatoč nekim događanjima, nikada nije otkriven, a poznat je po svojim privlačnim grafitima koji se često pojavljuju na neočekivanim mjestima. Njegovi radovi, koji su pronađeni na lokacijama u rasponu od Londona i New Yorka do Zapadne obale i Gaze, postali su vrlo traženi u svijetu umjetnosti koji satiriziraju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene