Obavijesti Video Pretražite Navigacija
raste broj zaraženih

Nova podvarijanta koronavirusa sve prisutnija u Europi

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Pojavio se novi soj koronavirusa. Podvarijanta EG.5, popularno zvana Eris, pojavila se u veljači, a sada je sve prisutnija.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je još jednu podvarijantu koronavirusa EG.5.

Prvi slučaj pojavio se u veljači i otad stalno raste. Iako to nije službeni naziv, na društvenim mrežama prozvan je Eris, što je ime božice u grčkoj mitologiji.

Posljednjih tjedana veći je broj zaraženih u bolnicama u Ujedinjenom Kraljevstvu, pogotovo starijih od 85 godina. Brojke su i dalje niže od prethodnih valova, a porast broja teško bolesnih osoba na intenzivnoj njezi nije zabilježen.

Zamjenica ravnatelja Agencije za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva Meera Chand rekla je da nove podvarijante virusa nisu bile neočekivane, a nova EG.5.1. označen je kao nova varijanta 19. srpnja zbog kontinuiranog rasta i prisutnosti u zemlji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jačina 6 stupnjeva Snažan potres pogodio Japan

Infekcije su se pojavile u 51 zemlji, osim Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a tu su i Kina, Južna Koreja, Japan, Kanada, Australija, Singapur, Francuska, Portugal i Španjolska.

Na temelju dosadašnjih istraživanja, nema sugestija da Eris uzrokuje teži oblik bolesti, piše BBC.

Stručnjaci tvrde da se simptomi ne razlikuju znatno od standardnih: vrućica, kontinuirani kašalj, promjena osjeta okusa ili mirisa, umor, curenje nosa i glavobolja.

Ovaj soj bio je prisutan je u 17,3 posto zaraženih koronavirusom u SAD-u 5. kolovoza. Prvog tjedna u srpnju porast zaraženih bio je 7,5 posto. U SAD-u je zabilježen i porast broja hospitaliziranih - prvi značajniji od prosinca 2022., javlja Independent.

U prvom tjednu srpnja u Ujedinjenom Kraljevstvu porast je bio na 11,8 posto, dok je u kolovozu nešto veći - 14,6 posto.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Više od godinu dana potrage Zagrebačka policija oglasila se nakon šokantnih tvrdnji sestre nestale Marijane Seifert

Stručnjakinja Christina Pagel rekla je za Independent da je ovo početak novog vala u Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Do rujna će vjerojatno biti dominantan kada se djeca vrate u škole i odrasli na posao ili studije. Tim više, počinjemo više vremena provoditi unutra", dodala je.

Ne vjeruje da bi ljudi trebali biti posebno zabrinuti, ali u rujnu bi svakako broj slučajevao mogao brže rasti. Apelira na ljude da se pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene