Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stalne tenzije

Pogledajte videoprikaz područja sukoba u Izraelu: Desetljećima nijedan pokušaj mirovnih pregovora nije dao trajni rezultat

Aktualno Galerija Stype: Hamas i Izrael - 3 Stype: Hamas i Izrael - 3 Foto: DNEVNIK.hr Stype: Hamas i Izrael - 2 Stype: Hamas i Izrael - 2 Foto: DNEVNIK.hr Stype: Hamas i Izrael - 1 Stype: Hamas i Izrael - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Stype: Hamas i Izrael - 4 Galerija 1/4 >>
Izrael je nastavio žestoke napade na Pojas Gaze, koji je pod opsadom. Dok broj žrtava na obje strane raste, premijer Netanyahu poručuje da je ovo tek početak. Očekuje se kopnena akcija. U znak potpore u regiju stižu dodatni američki bojni brodovi i zrakoplovi.

Na područje današnjeg Izraela povijesno pravo polažu i Židovi i Palestinci. Do početka 20. stoljeća Palestinci su većina, a odnos snaga mijenja se početkom 20. stoljeća kada Židovi masovno bježe pred progonom u zemlju svojih predaka.

Tenzije među narodima zbog toga rastu, a kada 1948. Židovi proglase svoju državu Izrael - počinje rat. Otada do danas svakih nekoliko godina izbijaju sukobi koji su dosad odnijeli tisuće žrtava.

Pročitajte i ovo Ilan Mor, bivši veleposlanik u Izraelu Za Dnevnik Nove TV Bivši izraelski veleposlanik u Hrvatskoj o stanju u Izraelu: "Riješit ćemo se tih kriminalaca jednom zauvijek. Tu su mi djeca, tu su mi unuci, ja ne idem nikamo"

Izraelci zauzimaju većinu teritorija. Mnogi su Palestinci morali napustiti svoje domove. Oni koji su ostali žive na području Zapadne obale, Pojasa Gaze i u Istočnom Jeruzalemu.

Službena Palestina djelomično je priznata država, a njezina vlada ima sjedište u Ramali, na Zapadnoj obali.

Pojasom Gaze pak od 2007. upravlja Hamas. Hamas je militantna islamistička organizacija čiji je cilj uništenje Izraela.

Pročitajte i ovo Ilustracija prepoznali je po tetovažama Očajna majka djevojke koju su hamasovci maltretirali i vozili golu u kamionetu moli za pomoć: "Dobila sam video..."

Pojas Gaze maleno je područje između Izraela i Egipta, svega 40-ak kilometara dugo i desetak kilometara široko, a na njemu živi oko dva i pol milijuna ljudi. Obje zemlje drže područje u blokadi i izolaciji u pokušaju da ih tako natjeraju da prestanu s napadima.

Hamas pomoć ima i od srodne organizacije Hezbolah, koja djeluje na području Libanona.

U gotovo stotinu godina sukoba nijedan pokušaj mirovnih pregovora nije dao trajni rezultat.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene