Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEKAD I SAD

VIDEO Zašto je Rusija tako žestoko napala ovaj ukrajinski grad? Stručnjak otkriva što se krije iza stravičnih raketiranja

Aktualno Galerija Mariupolj Mariupolj Foto: DNEVNIK.hr Mariupolj danas - 2 Mariupolj danas - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mariupolj nekada - 1 Mariupolj nekada - 1 Foto: DNEVNIK.hr Mariupolj nekada - 2 Mariupolj nekada - 2 Foto: DNEVNIK.hr +7 Mariupolj danas - 3 Galerija 1/12 >>
Ruski predsjednik Vladimir Putin u razgovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom poručio je - bombardirat ćemo Mariupolj sve dok se ukrajinske snage ne predaju. Riječ je o jednom od najvećih ukrajinskih gradova iz kojeg svakog dana stižu šokantne snimke potpunog uništenja. Kakav je život u Mariupolju bio prije rata i kako je grad izgledao?

Prije ruske invazije, sunce u Mariupolju sjalo je drugačijim sjajem. Bio je to miran lučki grad na Azovskom moru.

U samo nekoliko tjedana sve je razrušeno. Uništen je do neprepoznatljivosti. Rusi su ga gotovo sravnili sa zemljom. U Mariupolju nema zgrade koja nije oštećena.

Samo desetak dana prije početka rata, grad je živio relativno normalno. Loš predosjećaj ipak je bio prisutan. ''Imam 66 godina, bojim se. Ipak sam optimistična. Pokušavam ne razmišljati o najgorem. Ne vjerujem da će biti rata, iako još uvijek postoji strah'', govorila je početkom veljače stanovnica Mariupolja Vera Konstantinovna.

Do najgoreg je ipak došlo, a samo tjednima nakon ovog dana, svoje bližnje stanovnici Mariupolja pokapat će u dječjim parkovima. ''Prvo je ranjen, a onda su u tom automobilu raznijeli njega, liječnika i jednog mladića koji mu je pomagao. Postalo je toplije pa smo ga uspjeli pokopati'', prisjetila se Victoria.

A zašto su Rusi tako žestoko napali upravo Mariupolj od kojeg nije ostalo ništa? Ključan je njegov položaj u Donjeckoj regiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SASTANAK U KINI Rusija i Kina osudile zapadne sankcije, Lavrov najavio formiranje "novog svjetskog poretka"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SEPARATISTIČKA REPUBLIKA Čelnik ukrajinske regije kaže da razmišljaju o pridruživanju Rusiji: "Želja i težnja postoje još od 2014. godine"

"Znamo da Rusija želi ostvariti neovisnost tzv. Luganske i Donjecke republike u njihovim administrativnim granicama. Mariupolj je tu ključan. Osim što je veliko čvorište, on je također spojen željezničkim koridorom s Donjeckom", pojasnio je Branimir Vidmarović, stručnjak za međunarodne odnose za Dnevnik Nove TV.

Uzimajući u obzir Krim i plan da se stvori kopneni koridor između Donjecka i Krima, pojašnjava Vidmarović, Mariupolj je tu apsolutno strateški bitan.

Vizure grada, koji je u sovjetskom savezu postao jedan od ključnih centara teške industrije, nikada više neće biti iste. Još uvijek u ukrajinskim rukama, postao je simbol otpora ruskoj invaziji.

Snimke Mariupolja pogledajte u priloženom videu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene