Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasni susret na autocesti

Invazivna vrsta: Poginuo kokainski nilski konj daleko od svoje pradomovine

Na autocesti uginuo nilski konj Pabla Escobara
Na autocesti uginuo nilski konj Pabla Escobara Foto: Afp
Jedan od "kokainskih nilskih konja" narkobosa Pabla Escobara uginuo je nakon što je na njega na autocesti u Kolumbiji naletio terenac.

Kolumbijske vlasti u srijedu su objavile da je na autocesti uginuo nilski konj koji je potomak divljih životinja koje je u tu državu ilegalno prokrijumčario narkobos Pablo Escobar.

Na nilskog je konja ondje u utorak navečer naletio terenac, koji je u nesreći potpuno smrskan. Osobe koje su se nalazile u automobilu nisu ozlijeđene, ali je dvije tone teška životinja na mjestu uginula.

Escobar je tijekom 1980-ih iz Afrike na svoju hacijendu u Kolumbiji ilegalno dopremio četiri nilska konja – jednog mužjaka i tri ženke – koji su se zatim razmnožili i počeli nastanjivati u obližnje rijeke, u kojima nemaju prirodnih predatora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vlasti imaju novi plan Bomba Pabla Escobara i dalje otkucava: ''Kokainski nilski konji prijete svemu oko sebe''

Kolumbijska ih je vlada proglasila invazivnom vrstom jer narušavaju ekosustav, a dodatnu opasnost predstavljaju i na autocestama.

"Ovo je jedna od opasnosti prisutnosti tih životinja. Mnoge od njih prelaze autocestu po kojoj vozi mnoštvo automobila", rekao je biolog David Echeverri López te dodao: "Nilski konji su nepredvidljivi. U bilo kojem trenutku mogu napasti ljude."

Osim nilskih konja, Escobar je u svom ''zoološkom vrtu'' imao više od 1900 egzotičnih i divljih životinja, koje je za dva milijuna dolara kupio od zoološkog vrta u Dallasu. Nakon njegove smrti stanovnici obližnjeg grada Puerto Triunfoa navikli su da nilski konji slobodno lutaju prirodom, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U jednom od tajnih skrovišta Escobarov nećak našao 18 milijuna ujakovih dolara: "Do toga me dovelo ukazanje, ali novčanice nisu upotrebljive"

Kolumbijske vlasti bore se s obuzdavanjem rasta broja nilskih konja te je predloženo da ih se najmanje 70 prebaci u inozemstvo. Stručnjaci upozoravaju da izmet tih životinja zagađuje rijeke i uništava domicilne biljne i životinjske vrste.

Problem se pokušao riješiti i masovnom sterilizacijom, ali ni to nije bilo uspješno. Ovog je ožujka objavljeno da će se najmanje polovica populacije uloviti i premjestiti u Meksiko. Zoološki vrtovi u Ekvadoru i na Filipinima već su izrazili interes za životinje poznatog narkobosa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene