Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mogući ratni zločini

'Stradavanja i uništenje imat će posljedice na buduće generacije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izrael i palestinske oružane skupine su počinili moguće "ratne zločine" tijekom sukoba u Gazi 2014., prema istražnom izvješću Ujedinjenih naroda objavljenom u ponedjeljak u Ženevi.

Neovisno istražno povjerenstvo Ujedinjenih naroda o sukobu u Gazi 2014. je prikupilo "bitne informacije koje pokazuju da su moguće ratne zločine počinili i Izrael i palestinske oružane skupine", stoji u izvješću koje je tražilo UN-ovo Vijeće za ljudska prava.

Pročitajte i ovo Zločin protiv čovječnosti u Pojasu Gaze - 3 Potresni prizori Stotine tisuća djece gladuju, jedu hranu za konje, piju more: "Makar umrla, želim uzeti vreću brašna jer nemam čime nahraniti svoju djecu" Ilustracija Sedmodnevna rasprava Izrael odredio rok za puštanje talaca, Međunarodni sud razmatra izraelsku okupaciju palestinskih teritorija

"Obujam uništenja i ljudskih stradanja u Gazi je bez presedana i imat će posljedice na buduće generacije", naglasila je američka sutkinja Mary McGowan, koja predsjeda Povjerenstvom zaduženim za to izvješće o sukobu, koji se odbijao u srpnju i kolovozu 2014. i trajao 51 dan.

Izraelski zračni napadi na Gazu nakon raketne paljbe

U izvješću se upozorava na nekažnjivost na svim razinama povezano s djelovanjem izraelskih snaga i poziva Izrael da procesuira odgovorne. Izvješće također kritizira palestinske vlasti koje nisu procesuirale one koji su kršili međunarodne zakone.

S palestinske strane poginulo je 1462 civila, od kojih su trećina djeca, a s izraelske je 6 civila ubijeno i 1600 ranjeno u palestinskim raketnim napadima, podsjeća izvješće. Uključujući borce, poginulo je ukupno 2140 Palestinaca i 73 Izraelca.

U tom sukobu je izvedeno 6000 izraelski zračnih napada i oko 50.000 granata su ispalili topništvo i tenkovi, a palestinske skupine su ispalile 4881 raketu i 1753 minobacačke granate.

Izrael se suprotstavljao odluci o izradi ovog izvješća i nije dopustio Istražnom povjerenstvu Ujedinjenih naroda provjeru podataka na licu mjesta. Povjerenstvo je prikupilo svjedočenja obje strane putem telekonferencije ili telefonom. Predsjednik Povjerenstva je morao dati ostavku pod pritiskom Izraela pa je izvješće umjesto u ožujku obavljeno u lipnju.

Povjerenstvo je izrazilo zabrinutost učestalim izraelskim korištenjem smrtonosnog oružja na velikom području i također je kritiziralo palestinsko ispaljivanje raketa sa svrhom širenja straha među izraelskim civilima.

Izrael osporio zaključke UN-ovog izvješća o mogućim ratnim zločinima

Izrael je osporio zaključke UN-ovog izvješća da je možda počinio ratne zločine u sukobu u Gazi 2014. godine, priopćivši u ponedjeljak da su njegove snage djelovale "u skladu s najvišim međunarodnim standardima".

Zasad nema komentara Hamasa, palestinskog pokreta u Pojasu Gaze, za kojega se navodi u izvješću da možda snosi odgovornost za ratne zločine koji uključuju "nasumično" ispaljivanje raketa na izraelske gradove.

"Žalosno je da u izvješću nije prepoznata duboka razlika između moralnog ponašanja Izraela tijekom operacije... i terorističkih organizacija s kojima se sukobio", priopćilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova misleći na 50-dnevni rat u Gazi u srpnju i kolovozu prošle godine.

"Braneći se od napada, izraelska vojska je djelovala u skladu s najvišim međunarodnim standardima", ističe se.

Ministarstvo također navodi da je to izvješće "naručila notorno pristana institucija" koja je "opsjednuta" Izraelom.

Saeb Erekat, član izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), izjavio je da će Palestina razmotriti zaključke i preporuke (UN-ovog istražnog) povjerenstva "s najvećom pažnjom".

"...Pozivamo međunarodnu zajednicu da se prisjeti da jedini istinski put prema miru leži u zaustavljanju izraelske okupacije koja je počela 1967." i u okončanju "nekažnjivosti" Izraela za zločine "počinjene protiv našeg naroda", rekao je Erekat.

UN-ovo istražno povjerenstvo nije dalo nedvosmislene izjave o tome jesu li zločini počinjeni ostavivši takve ocjene sudovima ili drugim pravnim mehanizmima.

U izvješću se navodi da je u ratu prošloga ljeta ubijen 2.251 Palestinac, te da je također ubijeno šest izraelskih civila i 67 izraelskih vojnika.

"Povjerenstvo je uspjelo prikupiti podatke koji ukazuju na teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava i zakona o ljudskim pravima koja su počinili Izrael i palestinske naoružane skupine. U nekim slučajevima, ta kršenja mogla bi predstavljati ratne zločine", stoji u izvješću.

(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene