Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Tolkienovski" krajolik

Postoji li zemlja iz popularne knjige? 35 milijuna godina staro otkriće znanstvenika pod morskom površinom

Vulkan, ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)
Vulkan, ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock) Foto: Gulliver/Thinkstock
Postoji li mogućnost da Mordor, zemlja iz knjige Gospodar prstenova, uistinu postoji? Ovo pitanje postavljeno je nakon što je tim znanstvenika sa sveučilišta u Adelaideu i Aberdeenu najavio otkriće "tolkienovskog" krajolika zakopanog duboko pod morem u Australiji.

Podvodni krajolik, kojeg su istraživači nazvali "Mordor pod morem" sastoji se od 26 različitih podvodnih vulkana koji su nastali prije 35 milijuna godina. Karta tog drevnog podvodnog područja jezivo nalikuje Mordoru.

Pročitajte i ovo Četvrti dio velikog predizbornog istraživanja - 2 Tko će sastaviti vladu? Veliko predizborno istraživanje: Ovako bi mogao izgledati Sabor nakon izbora Komemoracija za žrtve brutalnog napada u Sydneyju Ubijeno šest osoba Napadač iz Sydneyja ciljao je žene: "Snimke govore same za sebe"

"Korištenjem podataka dobivenih u sklopu istraživanja nafte, uspjeli smo mapirati drevne tokove lave i otkriti spektakularni vulkanski krajolik koji podsjeća na ilustracije iz Gospodara prstenova", rekao je Nick Schofield sa sveučilišta Aberdeen, koji je koautor studije, prenosi IB Times.

Neki od novootkrivenih podvodnih vulkana visoki su i oko 625 metara, a drevni tokovi lave dugi su i po 34 kilometra.

Podvodnu lavu teže je proučavati nego onu na zemljinoj površini zbog njezine nedostupnosti, a, kako je objasnio Schofield, tehnologija koju su koristili znanstvenici slična je onoj koja se koristi za ultrazvučne slike beba.

"Korištenjem ove tehnike imamo jedinstven uvid u krajolik koji je bio skriven milijunima godina", rekao je Schofield.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene