Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićena tijekom prosvjeda

Počinje suđenje Greti Thunberg: "Ova zemlja prostire crveni tepih klimatskim kriminalcima!"

Greta Thunberg
Greta Thunberg Foto: Afp
Švedska aktivistica Greta Thunberg u četvrtak se mora pojaviti na suđenju jer je optužena za kršenje javnog reda i mira tijekom prosvjeda u Londonu u listopadu 2023. godine.

Klimatskoj aktivistici Greti Thunberg u četvrtak će započeti suđenje za prekršaj protiv javnog reda i mira nakon prosvjeda u središtu Londona prošle godine.

Ta 21-godišnjakinja iz Švedske uhićena je tijekom prosvjeda u blizini hotela InterContinental u Londonu 17. listopada dok su se u njemu direktori naftnih kompanija sastajali na događaju Energy Intelligence Forum.

Thunberg i još dvoje prosvjednika iz organizacija Fossil Free London (FFL) i Greenpeace izjasnili su se u studenome na Prekršajnom sudu u Westminsteru da blokiranjem ulaza u hotel nisu kršili Zakon o javnom redu iz 1986.

Očekuje se da će na isti sud stići u četvrtak ujutro na suđenje, a ono će trajati dva dana.

Aktivistica britanskog Greenpeacea Maja Darlington ocijenila je da "progon Grete i drugih mirnih prosvjednika pokazuje da je vladi više stalo do povećanja profita naftnih šefova nego do borbe za životnu budućnost sviju nas."

Pročitajte i ovo Okupljanje povodom ubojstva Farisa Pendeka - 3 prosvjed u Sarajevu FOTO Majka ubijenog 19-godišnjaka jedva je stajala na nogama: "Kažem - sine, nemoj izlaziti, sutra je škola, a on kaže - idem, majko, neću dugo"

Pročitajte i ovo Projekt Hotel Valkane Sječa stabala Hotel Valkane odgovorio zastupnici Peović: "To je potpuno neistinito, neinformirano i zlonamjerno"

Umjesto obračuna s klimatskim aktivistima, vlada Ujedinjenog Kraljevstva "trebala bi prisiliti Shell i ostatak naftne industrije da prestanu s bušenjem i počnu plaćati za štetu koju uzrokuju našem planetu i svima koji žive na njemu“, poručila je Darlington.

Organizacija Fossil Free London koja se bori protiv upotrebe fosilnih goriva također stoji uz Thunberg i prosvjednike: "Ujedinjeno Kraljevstvo kriminalizira miroljubive klimatske aktiviste poput Grete, dok u londonskim hotelima prostire crveni tepih za klimatske kriminalce", rekla je glasnogovornica FFL-a Joanna Warrington.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene