Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zemlja u 'crvenom'

DEFINITIVNO NIJE DOBRO Ako ovako nastavimo čeka nas katastrofa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Parizu je u tijeku ključna UN-ova konferencija usmjerena prema dogovoru o novom globalnom pristupu sve većim klimatskim promjenama.

Pregovarači iz 195 zemalja pokušat će postignuti dogovor unutar dva naredna tjedna, koji bi bio usmjeren smanjivanju emisije štetnih ugljičnih plinova. Govore će na velikom summitu nazvanom COP21 održati šefovi 147 zemalja, a promicat će se inicijative za sve veću podršku zelenim tehnologijama.

Pročitajte i ovo Filipinski ratni brod Odnosi su na prekretnici Proključalo na Dalekom istoku, SAD je spreman intervenirati: "Nitko nas neće pokoriti, odgovorit ćemo na napade" Jeste li znali - Ivan Čačić Mala škola prognoze Trenutne politike nisu dovoljne: Globalno zagrijavanje značajno će premašiti dogovorenu razinu

No istovremeno, najsiromašnije zemlje sudionice summita ističu bojazan da ih "se zapostavlja" u pokušaju za novim dogovorom vezanim za klimatske promjene. Pregovore će službeno voditi Francuska, a mjere osiguranja u parizu su na najvišoj mogućoj razini, obzirom na nedavne krvave terorističke napade i ogroman broj žrtava u istima.

Prekretnica

"Bit će to prekretnica koja je svijetu potrebna", istaknuo je još tijekom vikenda francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius. Pregovorima će nazočiti i američki predsjednik Barack Obama te britanski premijer David Cameron, koji će obojica u parizu ostati tek jedan dan, no od nujiih se očekuju brojne značajne najave.

Emisije stakleničkih plinova zabilježile pad u 11 članica G20

Skupina od 20 zemalja okupljenih u plan "Misija inovacija", među kojima se nalaze SAD, Francuska i Indija, težiti će udvostručenju investicija u zelenu energiju u periodu od naredih pet godina.

I milijarderi su 'in'

Isto tako, milijarderi poput Billa Gatesa i Marka Zuckerberga isto tako su najavili ulaganja u projekte jeftine i zelene energije, svake godine nakon 2020. U drugoj inicijativi, Francuska i Indija su najavili globalnu alijansu koja bi okupila 100 zemalja bogatih solarnom energijom u tropskim regijama da ubrzano počnu širiti dostupnost energije proizvedene sunčevim svjetlom.

Isto tako, nekolicina europskih zemalja u suradnji sa Svjetskom bankom, najavilo je osnivanje fonda vrijednog 500 milijuna dolara, koji je osmišljen kako bi pomogao zemljama u razvoju u smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Žrtve dogovora

Ipak, među svim najavam i izrazima dobre volje, raste i zabrinutost među najsiromašnijim zemljama svijeta da bi se njihov interes žrtvovati u postizanju tih dogovora. Većina pregovora odvijat će se oko novog sporazuma koji bi ograničio porast globalne temperature za do najviše 2 stupnja Celzija.

Predikcija u startu alarmantna

No procjene više od 180 nacionalnih planova koji su predani, sugeriraju to da ako se isti i provedu, svijet će vidjeti porast globalne temoperature koji će iznositi gotovo 3 stupnja Celzija.

"Svi znamo posljedice porasta globalne temperature, što će to učiniti oceanima, na primjer. Problemi porasta globalne temperature su ogromni, to se mora izbjeći pod svaku cijenu", smatra naturalist Sir David Attenborough, a prenosi BBC.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene