Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ustavne reforme

Počeo novi krug pregovora o BiH, očekivanja skromna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva u jutarnjim satima počeo je novi krug pregovora o ustavnim reformama u Bosni i Hercegovini u kojima sudjeluju predstavnici sedam političkih stranaka iz te zemlje.

Uz posredovanje zamjenika američke državne tajnice Jamesa Steinberga, ministra vanjskih poslova Švedske Carla Bildta i povjerenika Europske unije za proširenje Ollija Rehna, bosanskohercegovački političari trebali bi ponovno razmatrati paket amandmana na Ustav BiH usuglašen između američke i europske diplomacije.

Pročitajte i ovo Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku" Slika nije dostupna Nastavak u srijedu Pregovori u Butmiru prekinuti

Tijekom jučerašnjih pregovora nije došlo do ozbiljnijeg približavanja stajališta političkih stranaka a predsjednik Stranke nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik otvoreno je izjavio kako ne vjeruje da je bilo kakav dogovor o tome moguć. Za Dodika je paket koji predviđa jačanje uloge Parlamenta i Vijeća ministara BiH u cijelosti neprihvatljiv a na sličan način, iako iz drugih razloga, ponuđeni dokument ocjenjuje predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić. On kao i predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić traži da se u reformski paket uključi i pitanje tzv. entitetskog glasovanja u Parlamentu BiH. Tihić također traži uspostavu vrhovnoga suda na državnoj razini što Dodik odlučno odbija.

Predsjednici HDZ-a BiH i HDZ 1990. Dragan Čović i Božo Ljubić pak drže ponuđene reforme uopće ne poštuju interese hrvatskog naroda jer ne nude ni jedan novi mehanizam koji bi Hrvatima jamčio punu ravnopravnost u državi. Mediji u BiH pregovore vođene u utorak ocjenjuju uglavnom negativno. 'Dnevni avaz' pregovore naziva 'igrom gluhih telefona' dok 'Oslobođenje' piše kako su politički lideri sada udaljeniji nego prije početka pregovora u Butmiru. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene