Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počeo izbor nestalnih članica Vijeća sigurnosti, u 'bubnju' i Hrvatska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Općoj skupštini UN-a u utorak je počeo, pod predsjedanjem predsjednika Opće skupštine Srđana Kerima, postupak izbora pet nestalnih članica Vijeća sigurnosti u mandatu 2008/2009. godine za koje su kandidati Hrvatska, Češka Republika, Kostarika, Dominikanska Republika, Libija, Vijetnam i Burkina Faso.

Svake godine bira se pet nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN, kako bi stupile na mjesto pet država iz njihove regije kojima istječe dvogodišnji mandat u Vijeću.

Pročitajte i ovo Recep Tayyip Erdogan "Oni ne žele mir" Erdogan žestoko napao Izrael: "Hitlera bi učinili ljubomornim svojim genocidnim metodama" Slika nije dostupna 'Izbor za nestalnu članicu VS UN-a je priznanje i odgovornost'

Za ulazak među 15 članica Vijeća sigurnosti, izvršno tijelo UN-a
zaduženo za pitanja mira i sigurnosti u svijetu, potrebno je dobiti
dvije trećine glasova na tajnom izjašnjavanju 192 zemlja članice
svjetske organizacije.

Kada zemlja kandidat iz neke regije nema protukandidata, obično se radi o rutinskoj proceduri potvrđivanja mandata, što je ove godine slučaj s Vijetnamom, Libijom i Burkinom Faso, za mjesta nestalnih članica iz Azije i Afrike.

Za mjesto istočne Europe u Vijeću sigurnosti, koje trenutačno drži Slovačka, ove godine konkuriraju Hrvatska i Češka, čiji su premijeri Ivo Sanader i Mirek Topolanek u ponedjeljak sudjelovali u završnom lobiranju za kandidature svojih zemalja, uz međusobni srdačan i prijateljski susret i razgovor. Dvojica premijera u ponedjeljak su se sastali i s glavnim tajnikom UN-a Banom Ki-moonom.

Hrvatski premijer se zbog drugih obveza morao vratiti u Hrvatsku iz New Yorka gdje je održao govor pred Općom skupštinom UN-a u povodu presude 'vukovarskoj trojki'. Hrvatsko će izaslanstvo voditi ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović.

Hrvatska je, u završnici svoje intenzivne diplomatske kampanje za kandidaturu, prošloga tjedna održala vrlo uspjeli Festival hrvatske kuhinje u sjedištu UN-a, popraćen izložbom "BeCroative" Hrvatske gospodarske komore i primanje u povodu Dana neovisnosti, dok je Češka u ponedjeljak navečer priredila primanje u UN-u u povodu njezina Dana državnosti, koji pada tek za dva tjedna - 28. listopada.

Prema ocjenama diplomata dviju zemalja, očekuje se neizvjesno nadmetanje koje vjerojatno neće završiti u prvom krugu, pri čemu se s hrvatske strane ističe kako je Češka u određenoj prednosti, što je jučer kazao i premijer Sanader.

Konkurenti za mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti UN iz
Latinske Amerike su Kostarika i Dominikanska Republika.

Diplomati u sjedištu UN-a na East Riveru prošle godine, prilikom izbora latinoameričkog kandidata, nisu se ni nakon 47 krugova uspjeli odlučiti između Venezuele i Gvatemale, pa je na kraju izabrana Panama kao kompromisni kandidat.

Diplomati su ove godine najavili da će nastojati izbjeći takav ishod, a stalni predstavnik Kostarike Jorge Urbina je izrazio spremnost svoje zemlje da povuče kandidaturu, ako nakon pet krugova bude imala manje glasova od Dominikanske Republike.
Ta je zemlja svoju kampanju također obilježila festivalom svoje
kuhinje u UN-u i, manje uobičajenim, 'salsa' partyem, dok je Kostarika imala puno 'mirniju' kampanju, uz obećanje primanja tek nakon pobjede.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene