Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Izbor za nestalnu članicu VS UN-a je priznanje i odgovornost'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska vanjska politika, koja vodi računa ne samo o uskim interesima Hrvatske i njezinim odnosima s pojedinim zemljama, nego o globalnim problemima i interesima svijeta kao zajednice država i naroda, donijela je Hrvatskoj podršku velikoga broja zemalja i članstvo u Vijeću sigurnosti, rekao je predsjednik Republike Stjepan Mesić u prvoj reakciji na prijam RH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a.

"Današnji izbor Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda iznimno je priznanje našoj zemlji i njezinoj vanjskoj politici. Ulaskom u to najvažnije tijelo svjetske organizacije u godinama 2008. i 2009. Republika Hrvatska preuzima i veliku odgovornost", stoji u predsjednikovoj reakciji koju je objavio njegov Ured za informiranje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na tajnom glasovanju UN bira pet nestalnih članica Vijeća sigurnosti Slika nije dostupna Sjednica Vijeća sigurnosti Mesić: Hrvatska snažno podupire nuklearno razoružanje

Mesić je napomenuo kako Hrvatska mora biti svjesna činjenice "da priznanja ne bi bilo, da u našoj politici nismo dosljedni, da ne ustrajemo na načelima i općeprihvaćenim pravilima ponašanja na međunarodnoj sceni".

"Takva politika, hrvatska vanjska politika, koja vodi računa ne samo o našim uskim interesima, ne samo o našim odnosima s ovom ili onom zemljom, nego o globalnim problemima, o interesima svijeta kao zajednice država i naroda i o našem mjestu na svjetskoj sceni, takva
nam je politika donijela podršku velikoga broja zemalja", napominje Mesić u poruci.

"Nije pretjerano reći, niti je patetično, ako to tako formuliram, da je naš ulazak u Vijeće sigurnosti podržao svijet", kazao je Mesić, pojasnivši kako je Hrvatska podršku dobila iz Europe, ali i s drugih kontinenata, od razvijenih zemalja i onih u razvoju, od zemalja koje su velike i moćne, ali i onih koje su male i slabe.

"Nitko nam nije u bloku izrazio povjerenje, ali posvuda se našlo dovoljno onih koji su nas prepoznali kao zemlju koja će u Vijeću sigurnosti znati izraziti i njihove interese, koja će znati i htjeti artikulirati i njihove strahove, koja će biti sposobna prepoznati i njihove vizije", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Hrvatska će se, prema riječima svojeg predsjednika, u svojem djelovanju u Vijeću sigurnosti voditi prije svega načelima iz Povelje UN i potrebom da se ne zatvaraju oči pred globalnim problemima - od klimatskih promjena i nerazvijenosti do terorizma i lokalnih kriza. 

"Vodit će se, napokon, željom da aktivno pridonosi uspostavljanju i jačanju mira, sigurnosti i stabilnosti širom svijeta", rekao je predsjednik.

Mesić je na kraju izjave zahvalio svima koji su podržali Hrvatsku prilikom glasovanja za mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti.

"I njih, i našu javnost uvjeravam da ćemo iskazano povjerenje znati opravdati i da ćemo se i u Vijeću sigurnosti potvrditi kao aktivna članica Ujedinjenih naroda, iskreno privržena ciljevima svjetske organizacije. To svakako uključuje i puno poštivanje svih institucija što su ih osnovali Ujedinjeni narodi, kao i strogo izvršavanje svih preuzetih međunarodnih obveza - u sklopu djelovanja svjetske organizacije, ali i izvan toga", ustvrdio je predsjednik RH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene